Keväällä 2023 lanseerattujen 2012 ja 2015 kondensaattoripuikkomikrofonien perheeseen saatiin loppuvuodesta uusi tulokas: 2017 Shotgun Microphone. Sisarustensa tapaan mikrofoni on ei-modulaarinen mutta kuitenkin samaa huippuluokan laatua kuin modulaariset esikuvansa. Sarjan tuotteet ovat hinnoittelultaan modulaarisia malleja edullisempia ja ne on suunniteltu nimenomaan keikkaolosuhteita huomioiden.

Tanskalainen DPA on high-end-tuotteistaan tunnettu mikrofonivalmistaja, jonka tinkimättömiä tuotteita näkee teattereissa, tv- ja filmituotannoissa, musiikkiäänityksissä, keikoilla – ja jopa Mars-planeetalla Perseverance-mönkijän ”korvina”.

2017 kapselin rakenteessa ja mikrofonin rungossa on kiinnitetty erityisesti huomiota kestävyyteen ja sen ansiosta 2017-mikrofoni kestääkin äärimmäisiä olosuhteita; kuumaa, kylmää, kosteutta, mikrofoni selviää jopa suorasta vesisateesta. Rakenne mahdollistaa myös mikrofonin nopean kuivumisen. Haulikkomikrofonit ovat erittäin laajasti käytettyjä työkaluja ulkotuotannoissa, jolloin mekaaninen kestävyys ja kosteudensieto ovat erittäin toivottuja ominaisuuksia.

Kompakti koko ja speksit huippuluokkaa

Uusi haulikko sijoittuu fyysiseltä kooltaan kompaktien suuntamikrofonien kategoriaan. Strategiset mitat ovat: pituus 184 mm, halkaisija 19 mm, ja paino 115 g. 2017 on herkkyydeltään 25 mV/Pa ja taajuusvasteeltaan 20 Hz – 20 kHz. Taajuusvasteen osalta mikrofoniin on kuitenkin tehty kiinteä 60Hz bassotaajuuksien leikkuri. Mikrofonin ennakkoesittelyssä kerrottiin seikkaperäisesti, kuinka nimenomaan päädyttiin tähän ratkaisuun teorian, analysointien ja myös kenttätestien perusteella. Mikrofoni toistaa edelleen riittävästi matalia taajuuksia, mutta käsittelyäänistä ja matalien taajuuksien ylikorostumisesta on päästy eroon.

Mikrofoni kestää maksimissaan 140dB SPL RMS / 143dB SPL Peak äänenpaineen säröytymättä (alle 1% THD) ja 148dB SPL peak (alle 10% THD). Mikrofonin dynamiikka-alue on 130 dB. Usein korkeita äänenpaineita kestävissä mikrofoneissa, pohjakohinasta on jouduttu tinkimään, mutta toisin on DPA:n suhteen, pohjakohinan taso on vain 13dB(A).

Tärkeä suuntakuvio

Mikrofonin suuntakuvio on supercardioid ja kaikkien muiden DPA-mikrofonien tapaan suuntakuvion ulkopuolelta tuleva off-axis vuotosoundi on värittymätön ja vain voimakkuudeltaan laskeva. Siksi 2017 mikrofonin sointi on hallittu ja luonnollinen tulipa ääntä mistä suunnasta tahansa. Tämä on taajuusvasteen ja äänenpaineen keston lisäksi yksi tärkeimpiä ominaisuuksia, mikä erottaa laadukkaat mikrofonit edukseen edullisista kilpailijoistaan.

2017 mikrofonissa suuntakuvion muodostamiseen tarvittavat pitkittäissuuntaiset aukot on sijoitettu symmetrisesti ja tasaisesti mikrofonin ympärille. Tämän myötä suuntakuvio on luonnollisesti symmetrinen myös mikrofonin ympäri.

Kenelle 2017 sopii?

Kestävyytensä, ominaisuuksiensa ja hintaluokkansa myötä uusi 2017 on suunnattu vuokra-, teatteri ja broadcast-käyttöön ja erityisesti vaativaan ulkokäyttöön. Freelancer kenttä-äänittäjät löytävät tästä helposti uuden luottotyökalun itselleen. Kokonsa puolesta 2017 sopii myös mainiosti uutistuotantoihin: puomiin, telineeseen tai kameraan kiinnitettynä.

DPA 2017 Shotgun Microphone on saatavilla 12.10.2023 alkaen ja ensimmäiset yksilöt saapuvat Intersonicille lokakuun lopussa. Mikrofonin vakiovarusteisiin kuuluvat vetoketjullinen DPA-pussi, UA0961 telineadapteri sekä DUA0073 tuulisuoja. Vaativampaan käyttöön tuulisuojat ja telineet löytyvät esimerkiksi Rycote-valmistajan valikoimista.

Kysy rohkeasti mikrofonia demoon! Listahinta tälle kaunokaiselle on 840,00 € (alv 0%).

TUOTEVASTAAVA