Monia tapahtumia perutaan tällä hetkellä koronaviruksen takia, mutta edelleen niitä myös järjestetään päivittäin. Esiintyjät sekä puhujat ovat luonnollisesti tällä hetkellä huolissaan mikrofonien puhtaudesta. Myös karaokekäytössä asia saattaa herättää kysymyksiä. Tässä muutama yksinkertainen vinkki mikrofonien puhdistamiseen, joita kannattaa käyttää muulloinkin kuin epidemia-aikaan.

1. Käytä puhdasta tuulisuojaa

Näitä on saatavilla edullisesti eri väreissä ja muodoissa. Tuulisuojia on helppo pestä tarvittaessa.

2. Käytä kullekin esiintyjälle omaa vaihtogrilliä mikrofonissa

Myös grillit ovat perusmikrofoneihin yllättävän edullisia varaosia. Tiesithän että grillin sisällä oleva tuulisuoja voi myös käytössä kastua ja sen myötä äänen läpäisy ei ole enää normaalia ja soundi kärsii. Näissä tilanteissa grillien vaihto kuivaan – jopa kesken keikan – ei ole kovin harvinaista.

3. Puhdista mikrofoni ja grilli joka käyttäjälle erikseen

Koko mikrofonin nopean päältäpäin tapahtuvan käsittelyn voi tehdä desinfioivalla puhdistusliinalla, joita saa esimerkiksi apteekeista ja työkalutukuista. Korkean alkoholiprosentin omaavia isopropanolituotteita löytyy valmiiden liinojen lisäksi myös nesteinä ja suihkeina. Metallinen grilli voidaan irrottaa lähes kaikista mikrofoneista, jolloin puhdistuksen yhteydessä kannattaa poistaa grillin sisällä oleva tuulisuoja ja vaihtaa se mieluiten samalla puhtaaseen.

4. Pese säännöllisesti grillit ja grillin sisällä olevat tuulisuojat

Grillit voidaan useimmiten pestä myös astianpesukoneessa, mutta suositeltavampaa on käsinpesu, koska valmistajat eivät ota vastuuta jos grillien pinnoite vaurioituu konepesussa. Nestemäinen astianpesuaine, tiskiharja, hammasharja ja isopropanolituotteet ovat hyviä puhdistuksen perusvälineitä. Grillin kuivumista voi nopeuttaa sopivilla puhaltimilla. Grillin sisällä oleva tuulisuoja voidaan pestä kuumalla vedellä ja vaikkapa nestemäisellä astianpesuaineella. Tuulisuojan kuivumista voidaan edesauttaa kiertämällä se pyyhkeen tai liinan sisällä tiukalle ja näin siitä puristuu vesi ulos. Kuivumisen jälkeen tuulisuoja on normaalisti käytettävissä. Grillien lommojen oikaisu sopivilla työkaluilla kannattaa tehdä puhdistuksen yhteydessä. Jos sinulla tai lähipiirissäsi on käytössä ultraäänipesuri, sitä voi myös käyttää pinttyneemmän lian poistoon.

4. Headset- ja lavaliermikrofonien puhdistus

Käytä aina vaihtotuulisuojia ja pese käytetyt tuulisuojat ennen uutta käyttöä. Puhdista sankojen muoviset ja metalliset osat sekä kaapelit desinfiointiliinalla. Erityisesti teatterilavaliereissa, voitele desinfioitu kaapeli puhtaalla kasviöljyllä, esim. oliiviöljyllä heti puhdistusaineen käytön jälkeen, jotta kaapeli säilyttää notkeutensa eikä kovetu. Kannattaa kuitenkin muistaa että pitkäaikainen kuivattavien kemikaalituotteiden käyttö saattaa vanhentaa ja kovettaa ennenaikaisesti muovi- ja kumiosia.

Alla Shuren informatiivinen video mikrofonien puhdistamisesta: