Rational Acousticsin uusi Smaart SPL -ohjelmisto on täysiverinen ratkaisu äänenpainetasojen mittarointiin ja mittaustulosten dokumentointiin. Se tarjoaa samat työkalut SPL-mittauksiin kuin Smaart v8, mutta vain kolmanneksella perusversion hinnasta.

Nopea ja mukautuva käyttöliittymä

Smaart SPL on mainio ratkaisu mittasoftaksi, mikäli täysiverisen Smaartin muille akustiikkaominaisuuksille kuten reaaliaikaiselle taajuusvasteen tai impulssivasteen tarkastelulle ei ole tarvetta. Tällaisia tilanteita voivat olla esimerkiksi melunmittaukset festivaalialueen lähiympäristössä, liikennemelun seuranta tai vaikkapa tuulivoimalan meluhaittojen kartoitus.

Varsinaisten uusien toimintojen sijaan ohjelmantekijöiden painopiste on ollut tarkoituksenmukaisen käyttöliittymän luomisessa. Ohjelma tarjoaa hyvät näkymät mittareihin, nopean pääsyn kaikkiin konfiguraatiota vaativiin parametreihin ja kirjaustoimintoihin suoraan intuitiivisesta valikosta.

SPL History -aikajana näyttää kerätyt tiedot niin livenä kuin tapahtuman jälkeenkin. Tarjolla on myös yhden vilkaisun näkymä kaikkiin kalibroituihin sisääntuloihin ja mittarinäkymät ovat laajennettavissa vapaasti käyttäjän tarpeiden mukaan.

Kaikille kalibroiduille sisääntuloille voidaan määritellä omat hälytystasonsa. Hälytyskynnyksen ylityttyä tapahtuma kirjautuu erikseen lokitiedostoon ja varoitus saadaan hyppäämään näytölle käyttäjän haluamalla tavalla ja halutuksi ajaksi. Reaaliaikainen useamman mittamikrofonin näyttö toimii haluttaessa liikennevalo-moodissa: vihreän, keltaisen ja punaisen arvot ovat vapaasti määriteltävissä.

SPL Summary tekee raportoinnista helppoa

Mittarointiin löytyy kaikki tarvittavat muodot eri painotuksista (A/C/Z) ja mittausnopeuksista lähtien aina vapaasti määriteltäviin Leq-arvoihin (max 24 tuntia) saakka. Tarjolla on myös NIOSH ja OSHA -suositusten mukaiset melukertymäarvot.

Smaart SPL kirjaa oletuksena 13 yleisintä mittalukemaa äänilähdettä kohden yksinkertaiseen .txt -muotoon, mutta halutut mittarointiparametrit ovat vapaasti valittavissa tarpeen mukaan.

Ohjelma luo haluttaessa SPL Summary -raportin käyttäjän määrittelemän aikaikkunan mukaisesti. Raportti sisältää muun muassa Max, L90, L50 ja L10-arvot ja kaikki mahdolliset hälytysarvojen mukaiset ylitykset valitulta ajalta.

Verkkoselain etäliittymänä

Smaart SPL on integroitavissa mihin tahansa päätelaitteeseen (esimerkiksi tablettitietokone) verkkoyhteyden ja verkkoselaintuen avulla. Näin reaaliaikaista valvontaa voidaan tehdä yhtä aikaa useassa paikassa. Toiminto tukee useita laitteita yhtä aikaa ja tarvittaessa salasanalla suojattuna.

Ohjelma tukee myös useita eri äänilähteitä niin laitteiden kuin sisääntulokanavienkin osalta. Smaart SPL on saatavissa Windows (Windows 7 ja ylöspäin) ja MacOS (64 bit Yosemite ja ylöspäin) -käyttöjärjestelmille. Mitä tehokkaammasta koneesta on kyse, sitä useampia mittauksia järjestelmä kykenee tekemään samanaikaisesti.

Pienillä rajoituksilla varustettu maksuton testiversio on ladattavissa täältä.

Lisätietoja Rational Acousticsista ja Smaart SPL -ohjelmistosta saat Antti Rintamäeltä: