Peittoääni kuvastaa erittäin hyvin ja suoraviivaisesti juuri sitä, mistä teknologiassa on kyse. Taustaäänellä peitetään ympäristöstä kuuluvia muita yksittäisiä äänilähteitä ja niiden häiritsevyyttä. Lähistöltä kuuluva puhe on yksi suurimpia työntekijän keskittymistä häiritseviä elementtejä erityisesti avokonttoreissa. Peittoääniratkaisut tuovat tehokkaasti apua näihin tilanteisiin.

Hyvän akustiikan kääntöpuolet

Moderni avotoimisto on yleensä oikeaoppisesti akustoitu hyvin. Tilan jälkikaikua vaimennetaan matoilla, akustolevy -kattorakenteilla, verhoilla sekä huonekaluilla. Rauhallisen ja hiljaisen ympäristön kääntöpuolena keskustelut, puhelut sekä työpöytien äärestä tehtävien videoneuvottelujen äänet erottuvat erittäin kauas, helposti jopa parinkymmenen metrin päähän.

Peittoäänen avulla puheen häiritsevyyden sädettä kuulijan ympärillä voidaan vähentää jopa noin pariin metriin, riippuen peittoäänen toiston tasosta. Normaali peittoäänen voimakkuus on noin 40dB (A) SPL, joka vastaa vaikkapa tietokoneen tuulettimen tai kevyen ilmastoinnin ääntä. Tällainen taustaäänen voimakkuus on tilassa työskenteleville vielä miellyttävä. Oikeaoppisesti asennettu peittoäänijärjestelmä mitataan ja säädetään aina jokaisen tilan akustiikka huomioiden. Mitä paremmin tila on akustoitu, sitä matalammalla peittoäänen tasolla pärjätään.

Tasaisen huminan tehokkuus
on Suomessa todistettu

Vaikka peittoäänenä voidaan käyttää teoriassa vaikkapa linnunlaulua, veden solinaa tai muita luonnollisen elämän ääniä, ne yleensä koetaan toimistoympäristössä häiritseväksi elementiksi. Peittoäänen tärkein kriteeri on aina sen neutraalisuus ja huomaamattomuus.

Tutkimusten mukaan ilmastoinnin huminaa muistuttava tasainen peittoääni on lopulta vähiten häiritsevä äänimateriaali. Turun AMK:n Akustiikkalaboratorion tuottamat tutkimustulokset todistavat, että neutraali taustahumina on myös kaikkein tehokkain peittoäänen muoto. Akustiikkalaboratorion tiiminvetäjä dosentti Valtteri Hongisto on ryhmänsä kanssa tehnyt globaalisti johtavaa tutkimusta toimitilojen ja työhyvinvoinnin parantamisen puolesta. Akustointi sekä toimivat peittoääniratkaisut ovat merkittävässä roolissa toimivan työympäristön luomisessa. Suomessa ollaan siis tämän teknologia-alan osaamisen ja tietotaidon kehityksen kärjessä.

Biampilta parasta peittoäänitekniikkaa

Bostonista lähtöisin oleva, nykyisin Biamp-tuoteperheeseen kuuluva, Cambridge Sound Management on globaali markkinajohtaja puheenpeittoäänijärjestelmien kehittäjänä ja valmistajana. Yrityksen osuus globaalista peittoäänimarkkinasta on yli 50 %. Suomessa kohteita on jo useita satoja, ja maailmalla tuhansittain, mukaan lukien Coca-Colan, IBM:n ja Googlen pääkonttorit Yhdysvalloissa.

Cambridge Sound Managementin patentoima QtPro ”Direct Field” järjestelmä edustaa kehittyneintä, puhtaasti peittoäänitarkoitukseen suunniteltua teknologiaa. QtPro-kaiuttimet ovat noin kahvikupin kokoisia ja ne asettuvat huomaamattomasti jokaiseen tilaan uppo- tai pinta-asennuksilla. Cambridgen peittoäänijärjestelmä tuottaa tilaan tasaista ja neutraalia ilmastointia muistuttavaa huminaa, joka rikkoo tehokkaasti taustalta kuuluvan puheen selkeyttä. Peittoääni vähentää ulkopuolisille kohdistumattomien keskustelujen ymmärrettävyyttä ja parantaa näin yksityisyyttä sekä työskentelyn tehokkuutta.

QtPro-järjestelmä ei kiinnitä kuulijoissaan huomiota vaan ”hautautuu” tehokkaasti akustiseen ympäristöön. Huminan lisäksi saman järjestelmän kautta voidaan toistaa esimerkiksi taustamusiikkia tai kuulutuksia. Cambridge Sound Managementin teknologia on ollut myös laajasti käytössä Hongiston johtamien tutkimusten kenttä- ja laboratoriokokeissa.

Peittoääntä voidaan hyödyntää kaikissa kohteissa, joissa yksityisyyttä halutaan parantaa. Näitä voivat olla esimerkiksi:

  • Avotoimistot ja perinteiset toimistot
  • Call Centerit ja muut äänekkäämmät tilat
  • Koulut, monitoimioppimisympäristöt
  • Pankit, odotustilat
  • Terveydenhuolto ja sairaalat, potilasvalvonta, odotusaulat ja vastaanotot

Intersonic Oy on Biampin ja Cambridge Sound Managementin virallinen maahantuoja Suomessa. Tarjoamme tukea ja kouluttautumismahdollisuuksia peittoäänisertifikaattien suorittamiseksi.Cambridge Sound Managementin peittoäänijärjestelmiä tarjoavat seuraavat sertifioidut jälleenmyyjät: