Videokuvaajien äänimurheet kohinoineen ja säröineen ovat pitkälti mennyttä aikaa uusimman polven digitaalitallentimien myötä. Tascamin DR-10L Pro:n 32-bittinen floating point -tallennusteknologia mahdollistaa kuiskauksen, huudon ja kaiken siltä väliltä tallentamisen moitteettomalla tarkkuudella, erittäin vähäisellä pohjakohinalla ja ilman pakollista tarvetta säätää äänenvoimakkuuden tasoja.

Nappimikrofonin ja ultrakompaktin (paino paristoineen vain 65 grammaa) kannettavan tallentimen yhdistelmä on erinomainen ratkaisu kiireisiin kuvaustilanteisiin, kuten häihin, luennoille, YouTube-videoihin ja ENG-tuotantoihin.

Huomaamattoman pieni tallennin mikrofoneineen on helppo sujauttaa piiloon vaatteisiin ja laite hoitaa tasonsäädön tarvittaessa automaattisesti. Lisäksi bassoleikkurilla voidaan suodattaa signaalista pois ihmisääneen kuulumattomia jylinöitä ilmastoinnista tai liikenteestä.

Tascam kilpailee tuotteellaan erityisesti edullisimpien kamerakäyttöön tarkoitettujen langattomien mikrofonien kanssa, mutta lyö nämä laudalta luotettavuudessa ja äänenlaadussa. Edullisimmat kameralangattomat kun toimivat kantomatkaltaan rajallisilla ja häiriöherkillä wifi-taajuuksilla ja useamman langattoman mikrofonin samanaikainen käyttö lisää epävarmuutta entisestään. DR-10L tallentimien kanssa tätä ongelmaa ei luonnollisestikaan tule vastaan.

Aikakoodia ammattilaisille

DR-10L Pro on päivitetty versio Tascamin suositusta DR-10L -tallentimesta. Päivitys on tuonut floating point-äänityksen lisäksi muassaan option langattomaan ohjaukseen sovelluksen kautta (max 5 tallenninta kerralla) ja tuen langattomalle aikakoodisynkronoinnille Atomos-tuotteiden kanssa. Tämä tekee etenkin monikameratuotannoista helppoja, sillä aikakoodin avulla ääni ja kuva kohtaavat toisensa tismalleen oikeassa kohdassa ilman referenssiraitoja tai klaffia.

AK-BT1 Bluetooth-option ja kauko-ohjaussovellus DR-10L Pro CONNECTin avulla tallennustiedostoon voidaan sisällyttää jatkokäsittelyä nopeuttavia metatietoja kuten vaikkapa projektin nimi, äänitettävän henkilön nimi sekä kohtaus- ja ottonumerot (BEXT, iXML). Myös tallentimen päivä-/aika-asetukset voidaan synkronoida älypuhelimen/tabletin kanssa.

Tascam on onnistunut puristamaaan tallentimesta niin virtapihin, että kahdella AAA-paristolla voidaan saavuttaa jopa yli 24 tunnin äänitysaika. MicroSDXC-pohjaisten muistikorttien tuki 512 gigaan saakka ei sekään pääse muodostumaan pullonkaulaksi. Nämä ominaisuudet tekevät DR-10L Pro:sta ihanteellisen tallentimen myös vaativaan ammattikäyttöön.

Wavia vai MP3:sta?

Laitteen mukana tulevan varsin käyttökelpoisen TM-10L -lavaliermikrofonin lisäksi lukituskierteellä varustettuun 3,5 mm TRS-sisääntuloon voi vaihtoehtoisesti kytkeä myös muiden valmistajien kuten Shuren, Sennheiserin tai DPA:n mikrofoneja. Tallennin tarjoaa pienten elektreettimikrofonien tarvitseman 2,3 V plugin-virtasyötön.

DR-10L Pro tukee 32-bit floating point -teknologian lisäksi myös perinteisiä 16 ja 24 bitin resoluutioita. Audio tallentuu joko WAV (BWF) tai tiedostokooltaan pakattuun (128/192 kbit/s) MP3-muotoon. Maksiminäytteenottotaajuutena on 48 KHz. Jämerärakenteisen tallentimen pieni, mutta selkeä näyttö kertoo käyttäjälle laitteesta kaiken tarvittavan paristotilannetta myöten.

Äänitettäessä on mahdollista asettaa laitteen näppäimet lukkotilaan, jolloin äänityksen pysäyttäminen vahingossa ei ole mahdollista. DR-10L Pro tallentaa tiedostonsa muistikortille 20 sekunnin välein, joten edes pariston loppuminen väärällä hetkellä ei tuhoa koko päivän tuotoksia.

USB-C tiedonsiirtoon

Tiedostojen siirto muistikortilta tietokoneelle tapahtuu ripeästi USB-C-liitännän kautta, joka puolestaan toimii tarvittaessa myös tallentimen vaihtoehtoisena virtasyöttönä vaikkapa virtapankkiin kytkettynä. Äänenlaadun voi tarkistaa suoraan tallentimen omasta kuulokeliitännästä, eikä mikään estä kytkemästä siihen vaikka langatonta taskulähetintä liveäänentoistoa varten.

Tascam DR-10L Pro:n hinta sijoittunee noin 230 euron tietämille ja BT-optio maksaa reilut 30 euroa. Ensierän odotetaan saapuvan Suomeen elokuun alussa. Pakettiin kuuluu tallentimen ja mikrofonin lisäksi kiinnitysklipsit edellisille, tuulisuoja, USB-kaapeli ja latauskoodi iZotope RX Elements -melunvaimennus- ja äänienkorjausohjelmistoon, jolla signaalista saadaan suodatettua pois ei-toivotut häiriöäänet ylikorostuneista s-kirjaimista ja maiskutuksista huonekaikuun asti.

Edullisempi DR-10L pysyy toistaiseksi Tascamin tarjonnassa noin 170 euron verolliseen hintaan.

Lisätietoja