Tiedämme oikein hyvin, ettei täydellisyyttä voi saavuttaa, mutta se ei estä meitä pyrkimästä siihen.”

Perustajansa Sidney N. Shuren mottoa kunnioittaen suunniteltiin keväällä 2022 julkaistu KSM11-kondensaattorikapseli. Kyseessä on vielä verrattain uusi ja kenties suurelle yleisölle tuntematon mikrofonimalli, mutta Suomen ammattimiksaajien korvat ja sydämet se voitti puolelleen lähes poikkeuksetta heti ensitestaamisella.

Tähän asti KSM11-kapselia on myyty vain irrallisena tuotteena olemassa oleviin kapulalähettimiin, mutta syksyn myötä KSM11 tulee osaksi Shuren langattomien mikrofonien valmisratkaisuja Axient Digital ja ULXD-sarjojen käsimikrofoneissa.

KSM11:n lineaarisuus ja luonnollisuus on vastaus vaativimpien laulajien ja puhujien tarpeisiin, etenkin kun se yhdistetään Shuren kompanderi-vapaiden digitaalisten langattomien tekniikkaan.

Optimoitu ihmisäänelle

KSM11-mikrofonin suunnittelussa on painotettu erityistä huomiota mahdollisimman tasaisen taajuusvasteen toteutumiseksi, eritoten kuuloalueen tarkimmalla alueella. Tämän lisäksi KSM11-kapselin taajuusvaste on optimoitu ihmisäänelle matalimpien ja korkeimpien äänensävyjen käyttäytymisen suhteen.

Herttakuvioinen suuntakuvio säilyttää muotonsa taajuudesta riippumatta, mikä toimii tehokkaana jarruna vuotoäänille.

Viimeistelty kestämään

KSM11:n elektroniikka on suunniteltu indusoituville häiriöille epäherkäksi ja kohinatasoltaan minimaaliseksi. Näin kapselilla saadaan poimittua aiempaa laajempi dynamiikka-alue, varsinkin kun maksimiäänenpaineen kesto on peräti 150 desibeliä. Mikrofonin kalvo on korroosion estämiseksi kultapinnoitettu ja se on kooltaan 3/4-tuumainen, tuottaen säröttömän ja lineaarisen vasteen koko audiokaistalle.

Kapselin sisäinen ripustusratkaisu käytännössä eristää kapulan runkoäänet pois kuultavista. Kolmikerroksinen grilliratkaisu on iskunkestävä ja sisäinen pop-filtteri minimoi plosiivit. Silti kapselista on saatu aiempaa sirompi ja kevyempi verrattuna tyypillisiin langattomien kapselivaihtoehtoihin.

Pienempi prosessoinnin tarve

Tuotteen julkaisua edelsi kattava testikäyttö erilaisissa ympäristöissä tv-tuotannoista livekeikkoihin ja palkintogaaloihin asti. Näissä sen yleisesti kuvailtiin yksinkertaistavan signaalitietä: tarvittiin vähemmän taajuuskorjailua ja jopa vähemmän dynamiikkaprosessointia halutun luonnollisen soundin saavuttamiseksi.

Mikrofonin kuvaillaan yhdistävän dynaamisen ja kondensaattorimikrofonin hyvät puolet: tehonkeston, voiman ja nyanssit. Myös yleisesti miksaajien vihaama ”kupittaminen” eli mikrofonin pitely kapselista tuotti poikkeuksellisen pienen värittymän KSM11:n soundiin.

Uutuuskapselin pääasiallinen kohderyhmä löytyy luonnollisesti Axient Digital ja ULX-D -käyttäjäkunnasta, mutta KSM11 on yhteensopiva kaikkien vaihdettavalla kapselilla olevien Shure-langattomien kanssa, eli toimii yhtälailla edullisemmissa QLX-D ja SLX-D -sarjoissa sekä kokouskäyttöön suunnatussa MXW-sarjassa.

Testattu myös Suomessa

Ääniteknikko Perttu Korteniemen testissä suomalaisella stadionluokan artistilla käytetty KSM11 sai aikaan erittäin positiivisen vastaanoton. Taajuusvaste oli 2kHz ympäristössä selkeästi tasaisempi kuin KSM9:lla. Hieman kirkastetusta KSM11:n yläkerrasta huolimatta äänensävy oli luonnollisempi kuin vastaava, tällä hetkellä käytössä oleva, eurooppalainen verrokkikapseli.

Myös monet muut mikrofonia testanneet miksaajat pitivät mikrofonista siinä määrin, että testiyksilön palauttamisen sijasta heille pitikin lähettää lasku!

Merkittävin ero löytyy mikrofonin Off-axis-käyttäytymisestä. Korteniemen mittausten perusteella KSM11:n avulla oli mitatuissa olosuhteissa saavutettavissa 4-6 desibeliä enemmän vahvistusta ennen kiertoa verrattuna KSM9 kapseliin. Tämä on erittäin tärkeä ominaisuus varsinkin suurta äänenvoimakkuutta vaativissa kulmamonitorointitarpeissa ja äänentoistojärjestelmän etupuolelle ulottuvilla catwalkeilla. Suuri gain-before-feedback on tietenkin hyödyksi kaikissa livetilanteissa riippumatta esiintymislavan koosta.

Tällä hetkellä vain langattomiin

KSM11 on tarjolla joko mattamustana tai nikkelinvärisenä. Uutuus ei korvaa aiempia premium-kapseleita, vaan dynaaminen KSM8 ja KSM9-kondensaattorikapseli jatkavat mallistossa edelleen ammattikäyttäjien suosimina vaihtoehtoina. Molemmista on olemassa tutut langalliset versiot, mutta KSM11:a saa toistaiseksi vain langattomiin yhteensopivana kapselina tai jatkossa valmiina kapulasettinä, mutta langallista versiota ei ole vielä julkaistu. Tarvittaessa broadcast-käyttöön suunnitellun Shure VPH-kahvan avulla mikrofonista saa toki toteutettua myös langallisen version.

Lisätietoja: