Usean henkilön osallistuminen eri sijainneista yhteiseen videoneuvotteluun on ollut perinteisesti haasteellinen tilanne, erityisesti neuvottelutilasta toiseen viiveellä kuuluvan äänen osalta. Tähän kaikukompensaatioon (AEC) ja vaikkapa ilmastoinnin aiheuttaman taustametelin vaimentamiseen tarvittiin aiemmin erillinen ja usein melko hintava DSP-prosessori, jotka olivat pitkään edellytyksenä äänenlaadun saamiseksi asialliselle tasolle.

Shuren helmikuussa ISE-messuilla julkaisema uutuus IntelliMix Room tekee saman työn kuin DSP-ratkaisut, mutta ohjelmistopohjaisesti, ilman erillistä prosessorirautaa. IntelliMix Room on sovellus, joka on tarkoitettu pyörimään taustalla samalla PC-tietokoneella, jolla neuvottelutilassa operoidaan vaikkapa Skype/Teams/Zoom -tyyppistä videoneuvottelusovellusta. Ohjelma on optimoitu Windows 10 -käyttöjärjestelmälle, mutta myös MacOS-version on luvattu seuraavan myöhemmin perässä.

Ohjelmistopohjaisen ratkaisun etuja ovat skaalautuvuus tarpeiden muuttuessa, kustannustehokkuus ja siisteys. Ohjelmistopohjainen AV-konferenssiratkaisu minimoi tarvittavan AV-raudan ja kaapeloinnin määrän, mikä on kaivattu piirre kaikenkokoisissa neuvottelutiloissa. Koska erillistä AV-räkkiä ei tarvita välttämättä lainkaan, nopeuttaa tämä myös AV-integraattorien asennustyötä.

IntelliMix Room käyttää samoja algoritmeja kuin Shuren P300 IntelliMix -prosessori eli se osaa hyödyntää maksimissaan 16 mikrofonikanavaa AEC-kaiunpoistolla, taustametelin vaimennuksella ja automaattisella vahvistuksen säädöillä varustettuna. Lisäksi käytössä voi olla 8 kanavaa audiota Dante-muodossa. Automix-ominaisuus pitää huolta äänilähteiden eri tasoista ja HDMI-väylä voi toimia niin videoneuvottelun äänilähteenä kuin syöttönäkin. Turvallisuuden takaamiseksi Dante-liikenne tapahtuu kryptattuna.

Lisenssien suhteen tarjolla on kaksi eri kokoluokkaa ja sopimuskaudet joko kolmeksi tai viideksi vuodeksi. Neuvottelutilojen suunnitteluun suositellaan Shuren ilmaista Designer-ohjelmaa, joka tarjoaa niin valmiita pohjaratkaisuja kuin mahdollisuuden kustomoida järjestelmä omien tarpeiden mukaan.

IntelliMix Room on optimoitu käytettäväksi Shuren konferenssimikkien kanssa; tuettuja ovat tällä hetkellä esimerkiksi MXA910-array-kattomikrofoni, MXA310-pöytämikrofoni ja Microflex-sarjat. Ohjelmiston käytettävyys on sama tilan koosta riippumatta, mikä pitää käyttäjien teknisen osaamiskynnyksen mahdollisimman matalana. Käyttölisenssin hinnoittelu julkistetaan myöhemmin, mutta kustannus tulee riippumaan valitun paketin koosta ja sopimusajan pituudesta.

Uuden ohjelmallisen ratkaisun saatavuus tapahtuu porrastetusti. Ensimmäiset kaupalliset asennukset tulevat tapahtumaan Pohjois-Amerikassa ja Eurooppaan lisenssimalli saapuu myöhemmin vuoden 2020 kuluessa.

Valmistajan tuotesivut

Tilaa oma demolisenssi meiltä ja voit itse tutustua kuinka IntelliMix Room toimii! Meillä sinua palvelevat maahantuojan IntelliMix Room sertifioidut edustajat Antti Rintamäki sekä Marko Ylianttila.

ANTTI RINTAMÄKI
Shure Pro Audio ja Systems
antti.rintamaki@brightgroup.com
+358 50 358 7878

MARKO YLIANTTILA
Shure Systems
marko.ylianttila@intersonic.fi
+358 45 168 9897