Shure GLXD16 on langaton instrumenttijärjestelmä, joka on toteutettu kitaristin näkökulmasta ainoalla järkevällä tavalla: vastaanotin on rakennettu pedaalimuotoon. Räkkivastaanottimessa kun on harvoin järkeä, jos käytössä on lattialla poljettavia efektipedaaleja.

GLX-järjestelmä koostuu GLXD1-taskulähettimestä ja GLXD6-pedaalivastaanottimesta, mikä on myös tuotteen nimenmuodostuksen peruste. Mukana on lyhyt liitäntäkaapeli taskulähettimen ja instrumentin välille, ladattava taskulähettimen akku ja tarvittavat virtapiuhat. Kitaristien lisäksi GLXD16 sopii kaikille pedaaleja käyttäville soittajille, basisteista banjonsoittajiin. Taskulähettimeen saa kiinni plugipiuhan vaihtoehtona vaikkapa DPA:n 4099:n DAD6010 adapteria käyttäen.

Sarja pohjautuu digitaaliseen tiedonsiirtoon ja sen myötä käytössä on 120 desibelin dynamiikka-alue. Tämä mahdollistaa soinnin säilymisen luonnollisena, kun signaalinkuljettamiseen ei tarvita analogisen radiotekniikan vaatimaa kompressoria ja ekspanderia. Laite siis toistaa esimerkiksi volumepotikalla tehdyt paisutukset ja vaimennukset kohinatta. Taajuusvaste on tasainen ja koko kuuloalueen kattava.

Niin lähettimen kuin vastaanottimenkin metallinen rakenne on omiaan herättämään luottamusta. Kuten myös akun 16 tunnin maksimikapasiteettikin, jonka lisäksi luvataan vartin pikalatausajalla tarjoavan puolitoista tuntia käyttöaikaa. Monet hankkivat myös kriittisiä tilanteita varten vara-akun, sillä lähetin ei toimi tavallisilla paristoilla.

Ristiriitaisempi seikka on se, että GLXD:t operoivat 2,4 gigahertsin taajuusalueella. Samalla liikennöivät myös bluetooth- ja wifi-laitteet, joten käyttöalue voi olla paikoin varsin ruuhkainen. Shuren ratkaisu tähän on se, että lähetin varaa kolme taajuutta yhtä audiolaitetta kohden, joista kaksi on varakanavina, ja järjestelmä loikkii tarvittaessa huomaamatta taajuudelta toiselle. Toisaalta kitaristi kuljeskelee harvoin erityisen kauas pedaaleistaan ja niinpä häiriöttömälle yhteydelle on hyvät luontaiset edellytykset.

Varakanavista tinkimällä Shuren järjestelmää on mahdollista kasvattaa jopa yksitoistakanavaiseksi, mutta pienemmillä kanavamäärillä riskit pysyvät hallussa. GLXD on osoittautunut luotettavaksi kumppaniksi muun muassa Michael Monroe Bandin kitaristien kiertuekäytössä, joten lupavapaasti ympäri maailmaa toimivalla taajuusalueella on myös omat hyötynsä, joita perinteisillä langattomilla on haastavaa saavuttaa. Näin kunkin maan lainsäädännön vaatimista luvista ja taajuusalueista ei tarvitse murehtia.

Pedaalivastaanotin sisältää myös pätevän viritysmittarin, joka on asetettavissa joko tavanomaiseen ”virtuaaliviisarimoodiin” tai sitten stroboskoopiksi. Myös mittarin A-sävelen referenssitaajuutta voi muunnella. Asetuksista on myös valittavissa se, mykistääkö viritysmittari signaalitien, vai näyttääkö mittari virettä myös soiton aikana. Oman virtalähteensä lisäksi vastaanotinta voi käyttää myös vakiotyyppisen 9V 250 mA-efektivirtasyötön kanssa, mikä auttaa pitämään pedaalilaudan siistinä.

Shure lupaa GLXD:lle noin 20-30 metrin kantomatkan, jolloin langattomalla varustettu soittaja pääsee kuuntelemaan bändin sointia soundcheckin ajaksi yleisön puolelle – ja tietenkin rokkikukkoilemaan keikalla vapaasti. Langattomuus merkitsee myös vähäisempää riskiä kompuroida ja sotkeutua kiinni muuhun ympäristöön, oli sitten kyse livekeikasta tai kotisoittelusta. Hankintahinnaltaan GLXD ei ole ihan halpa, mutta sen sijaan ruksin voi laittaa sarakkeeseen ”hyvä”, mitä puolestaan halvat eivät yleensä ole.

Shure GLXD16 on löytänyt tiensä monen ammattilaisen käyttöön. Lue alta ammattilaismuusikoiden Oskari Martimon ja Erja Lyytisen fiilikset Shuren langattomasta pedaalista:

Oskari Martimo - Shure GLX-D16

”Mun livekeikkojen peruskikkoja on yleisön seassa soittaminen ja lavalla voimakas säntäily kulmasta toiseen. Olen käyttänyt langattomia kitarajärjestelmiä yli kaksikymmentä vuotta ja varmaankin lähes kymmentä eri systeemiä aikojen saatossa. Kehitys vuosien varrella on ollut huimaa. Tämä Shuren digijärjestelmä on osoittautunut parhaaksi tähän mennessä. Parhaita puolia on toimintavarmuus, pitkä kantama ja akunkesto. Aiemmissa digisysteemeissä on usein esiintynyt pätkimistä, erityisesti ruuhkaisissa venueissa ja jos välimatka vastaanottimeen on kasvanut vähänkin liikaa. Shuressa ei näitä ongelmia ole esiintynyt kertaakaan, kantama on ollut pätkimättä useita kymmeniä metrejä.

Vanhojen RF -järjestelmien hyvä puoli on ollut kantama, huono puoli keskinkertainen äänenlaatu. Digisysteemeissä äänenlaatu ei ole ollut ongelma, mutta luotettavuus, eli signaalin häiriöt ja ärsyttävät dropit kylläkin. Shuressa yhdistyy molempien hyvät puolet, lisäksi akunkesto on hämmästyttävän hyvä. Olen soittanut useita keikkoja ilman latausta, ja kertaakaan ei ole hyytynyt kesken. Mukava käytännön lisä on vastaanotin joka toimiii pedaalilaudassa virittimenä. Aika vähän on moitittavaa tai toiveita, vastaanottimessa toivoisin olevan inputin kitarapiuhalle, eli toimivan myös ihan stand alone -virittimenä. Lisäksi lähettimen latausliitännän kumisuojus on vähän huono pysymään kiinni, tarttuu taskunreunaan tai lähetinpussiin jne. Mutta nämä on pieniä asioita, tämä on ensimmäinen langaton systeemi, jonka kanssa olen uskaltanut lähteä keikalle ilman varajärjestelmää, eli piuhaa.”

”GLXD16 muuttaa hyvin vähän soundia, mutta tuo hieman erottelevuutta ja lievästi kompressoi joka on omaan setuppiini ollut lähinnä tervetullut lisä. Erittäin toimiva langaton järjestelmä ja kantaa useiden kymmenien metrien päähän.”

Valmistajan tuotesivu

Lisätietoja Shure-tuotteista saat Antti Rintamäelta ja Topi Suuroselta:

ANTTI RINTAMÄKI
Shure Pro Audio ja Systems
antti.rintamaki@brightgroup.com
+358 50 358 7878

TOPI SUURONEN
Musician & Consumer Audio, Retail-myynti
topi.suuronen@intersonic.fi
+358 50 523 3524

P.S. Kuljetatko pedaaleita ja johtoja muovipussissa tai huonosti pedaalilautaan kiinnitettyinä? Oletko epävarma omista kytkennöistäsi, efektien kunnosta tai johtojen laadusta?

Custom Board Finland tarjoaa kaiken mitä tarvitset ammattimaisen pedaalilaudan toteuttamiseen. Alla olevalla videolla Custom Boardin Kimmo Aroluoma esittelee pedaalilautaratkaisun, jossa hyödynnetään Shuren GLXD16 langatonta pedaalia.