Audientin tuoteperheeseen kuuluva EVO-sarja saa uuden jäsenen. EVO 16 on valmistajan toistaiseksi tehokkain ja kattavin äänikorttiratkaisu, joka tarjoaa 24 sisääntuloa ja jopa 28 ulostuloväylää, jos kahdet kuulokeulostulotkin lasketaan. Laskettu aika perheenlisäykselle sijoittuu heinäkuulle 2022.

Helppokäyttöisyys
suunnittelun keskiössä

EVO-sarja on tunnettu Smartgain-toiminnostaan. Sen avulla laite säätää itse omat sisääntulotasonsa äänittävien äänekkyystasoa tunnustellen.

EVO 16 tarjoaa kahdeksan automaattisesti säätyvää mikrofonisisääntuloa. Eli esimerkiksi rumpali, jolla ei ole aiempaa äänityskokemusta voi yksinkertaisesti vain kytkeä mikrofonit paikoilleen – ja autogainin aktivoituaan laite hoitaa säätämisen samalla kun soittaja antaa laitteelle ääninäytteen soitostaan. Tämä nopeuttaa huomattavasti sessioiden käynnistämistä verrattuna manuaaliseen säätämiseen ja mittareiden tuijotteluun.

Omien mikkisisääntulojen lisäksi laite on laajennettavissa kahden kahdeksankanavaisen ADAT-väylän avulla 24-sisääntuloa tarjoavaksi studion sydämeksi. Digitaaliohjatut etuasteet ovat luonnollisesti säädettävissä myös manuaalisesti ja asetukset saa tallennettua myös laitteen muistiin.

Analogisisääntulot ovat XLR-combo-mallia ja kaksi ensimmäistä on varustettu HiZ-DI-ominaisuudella esimerkiksi sähkökitaraa- tai bassoa ajatellen.

Ulostulopuolella tarjolla on kahdeksan analogista ulostuloa, kaksi ADAT-ulostuloa ja jo aiemmin mainitut kaksi kuulokeliitäntää. Kellotusta varten on myös Word Clock-liitäntä ja yhteys tietokoneen kanssa hoituu USB-C-liitännästä.

EVO 16 sisältää myös ns. Loopback-äänitysmahdollisuuden, jolla vaikkapa podcast-äänittäjät voivat tallentaa etäyhteyden päässä olevat vieraansa omille raidoilleen ilman sen kummempaa kikkailua. Tämä ominaisuus tekee EVO 16:sta mainion työkalun myös striimistudioihin ja broadcast tarpeisiin, erityisesti jälkityöstöä ajatellen.

Mittarointi
kunnossa

EVO 16 on suunniteltu helppokäyttöiseksi myös muilta osin. Laitteessa on keskitetty näyttö ja laitetta hallitaan periaatteessa yhden enkooderin avulla ilman menuviidakkoa. Näyttö tarjoaa selkeän näkymän myös i/o-mittarointiin kaikkien kanavien osalta.

Vaihtoehtoisesti laitetta voi säätää myös tietokoneella EVO-hallintaohjelmasta, jonka avulla on myös helppoa tehdä neljä erilaista monitorimiksausta soittajille. Kaikki parametrit voi tallentaa sessiokohtaisesti muistiin, josta ne voi ladata uudelleen käyttöön session jatkuessa.

Ohjelmoitava F-funktionäppäin on määriteltävissä vaikkapa A/B-kuuntelun vaihtokytkimeksi tai talkback-puheyhteyden käyttöön. Oma erikoisuutensa on se, että talkback-mikrofonina voi käyttää EVO 16:n omien liitäntöjen vaihtoehtona vaikkapa äänitysläppärin sisäistä mikrofonia tai siihen kytkettyä ulkoista USB-mikkiä, mikä on näppärä tapa säästää interfacen sisääntuloja varsinaiseen äänittämiseen.

Hyvä ja halpa
samassa paketissa

Äänenlaadusta ei ole tingitty. Mikkietuasteiden maksimivahvistus on 58 desibeliä ja sisäistä kohinaa mittaava EIN-arvo kiitettävästi -127,5 dBu. Taajuusvaste pysyy suorana +/- 0,5 desibelin tarkkuudella 10 Hz ja 40 kHz:n kaistalla. AD-muuntimen dynamiikka-alueeksi ilmoitetaan 121 dB(A) ja DA-puolella 112,5 dB(A). Maksimiresoluutio on 24 bittiä ja korkein näytteenottotaajuus on 96 kHz.

Nämä suoritusarvot ovat luokkansa parhaimmistoa, vaikka laitteen hinta onkin sieltä edullisimmasta päästä: verollinen suositushinta on 503 euroa sis. alv. 24%. Katuhinta sijoittunee muutaman kympin alemmas.

EVO 16 on rakennettu jämerään metallikoteloon, joka sopii käytettäväksi pöydällä sellaisenaan. Lisävarusteena saatavien kiinnikkeiden kanssa yhden unitin kokoinen laite sujahtaa laiteräkkiin. Audient tarjoaa ajurituen MacOS ja Windows-alustoille, mutta sitä on mahdollista käyttää myös standalone-tyyppisesti esimerkiksi AD/DA-muuntimena tai mikrofonietuvahvistimena, sillä EVO 16 muistaa siihen viimeksi tallennetut asetukset myös ilman tietokoneyhteyttä.

Digitaalisesti ohjattava gain, muistiin jäävät asetukset ja laadukas signaaliketju tekee EVO 16:sta myös erittäin varteenotettavan äänikortin mittauskäyttöön.

Audient EVO 16 on saatavilla kotimaisilta jälleenmyyjiltä, kuten muutkin Audient -tuotteet.


Lisätietoja