Vuonna 1973 ensiesitelty Shure SM7 on legendan arvon ansaitseva mikrofoni, jolla on äänitetty niin Bob DylaniaMichael Jacksonia kuin Metallicaakin. Musiikkituotantojen lisäksi SM7:sta on tullut eräänlainen de facto-standardi YouTube- ja podcast-käytössä.

Shuren klassikkosieppo tunnetaan luonnollisesta soundistaan, mutta myös siitä, että epäherkkä mikrofoni on vaatinut etuvahvistimelta poikkeuksellisen paljon. Heikkotehoisempien etuasteiden avuksi on kehitelty erilaisia tuotteita, kuten Cloudlifter- ja FetHead-tyyppisiä esivahvistimia.

Shuren ikonisen mikrofoniperheen uusi jäsen tekee lisäesivahvistimet turhiksi – tervetuloa SM7dB!

Yhdistelmä uutta ja vanhaa

Uutuus ei poista aiempaa SM7B-mikkiä pois tuotannosta, vaan SM7dB on vain lisäys tuotevalikoimaan. Kyseessä on oikeastaan vanha tuttu SM7B, mutta ikään kuin steroideilla vahvistettuna.

Uudessa SM7dB:ssä on sisäänrakennettuna phantom-jännitteellä toimiva esivahvistin, joka nostaa mikrofonin alkuperäistä signaalitasoa +18 tai +28 desibeliä. Tämän myötä signaalitaso on varmasti kyllin vahva edullisimpienkin etuvahvistimien tarpeisiin.

Lisävahvistus on säädettävissä mikrofonin takaosan kytkimillä. Näin ollen vahvistus voidaan myös kytkeä kokonaan pois, jolloin mikrofoni muuttuu suoritusarvoiltaan tavalliseksi SM7B:ksi.

Shuren mikrofoniuutuus tuli markkinoille syksyllä 2023 ja mikrofonin katuhinta on asettunut noin parisataa SM7B:n yläpuolelle. Cloudlifter erikseen hankittuna maksaa vajaa 200 euroa, joten integroituna ratkaisuna SM7dB on suurinpiirtein samanhintainen, mutta teknisesti laadukkaampi, sillä näin vältytään ylimääräiseltä liitännältä signaaliketjussa.

Ulkonäöltään SM7dB eroaa edeltäjästään tummemman värinsä ja mikrofonin runkoon tyylikkäästi muotoillun Shure-logonsa osalta.

SM7:n tarina

1970-luvun alussa joukko Shuren insinöörejä sai tehtäväkseen parannella SM5 -broadcast-mikrofonia. Lopputuloksena syntyi aiempaa kompaktimpi ja taajuusvasteeltaan tasaisempi SM7, joka julkaistiin markkinoille vuonna 1973. Ennen vuosituhannen vaihdetta siitä julkaistiin paranneltu versio SM7A, jossa oli parannuksena indusoituvia häiriöitä hillitsevä humbucking-kapseli ja uudistettu kiinnitysrauta.

Kolme vuotta myöhemmin, vuonna 2001 julkaistiin nykyinen SM7b, jossa oli mukana myös tehokkaampi tuulisuoja. Perussoundiltaan mikki on säilynyt samana läpi vuosien, kaikissa versioissa käytetyn Unidyne III -elementin ansiosta.

Sävysäädöillä lisävärejä

Yksinkertaiseksi mikiksi SM7 tarjoaa oikeastaan laajan paletin erilaisia sävyjä. Mikrofonissa on kolmiasentoinen kytkin, jolla voidaan leikata liiallista bassopäätä tai vaikkapa korostaa presence-taajuuksia.

Flat-asetuksella lähikäytössä se on omiaan korostamaan bassopäätä, mikäli tavoitteena on ns. miehekäs rintaääni, mutta vähän kauempaa käytettynä mikki taltioi myös keskialueen neutraalin pehmeästi ja diskantit korostumattomasti. Paksumpaa tuulisuojaa käyttämällä lopputulos on jälleen hieman erilainen – ja toki mikkiä voi käyttää myös kokonaan ilman tuulisuojaa!

Taajuusvastetta tuijottaen SM7-variantit eivät pärjää kilpailussa laajemman spektrin tarjoaville kondensaattorimikrofoneille, mutta esimerkiksi ihmisäänen osalta SM7:n soundin laatu korvaa määrän. Lopputulos on vaivatta luonnollinen. Merkillepantavaa on myös se, että mikrofonin suuntakuvio säilyy herttana hämmästyttävän hyvin taajuudesta riippumatta.

Runko vaikuttaa soundiin

Entä tuo jo aiemmin mainittu Unidyne III -kapseli, jota käytetään mm. myös SM57 ja SM58 -mikrofoneissa? Miten SM7-variantit eroavat niistä?

Ensimmäisenä erottavana tekijänä on runko, jossa kapseli sijaitsee. Runkoäänien vaimentamiseen tähtäävän käsikapulamallin sijaan SM7:n iso putkimainen runko vaikuttaa luonnollisesti soundiin. Se mahdollistaa suuremman vapaan tilavuuden kapselin takana, jolloin mikrofonin herkkyys bassotaajuuksille korostuu.

Toisaalta SM7:n kapseli ei ole myöskään aivan mikrofonin kärjessä, jolloin proximity-korostusta ei pääse syntymään ihan yhtä paljon kuin vaikkapa suoraan ”viisseiskaan” laulettaessa. Lopputuloksena SM7:n taajuusvaste on tasaisempi ja laajempi kuin käsikapulamalleissa, vaikka kapseliratkaisu onkin muutoin samankaltainen.

Legendaarisen SM7:n tarina jatkuu siis edelleen. Tervetuloa, SM7dB, sinua on odotettu innolla!

Lisätietoja: