Espan lava on helsinkiläisten ulko-olohuone ja monille turisteille ikkuna suomalaiseen kulttuuriin. Esplanadin puistossa, Helsingin sydämessä sijaitsevan kesälavan ilmaiskonsertit tuovat esiin niin konkaritaiteilijoita kuin innokkaita harrastajiakin.

Kesällä 2022 otettiin lavan äänentoistossa aimo harppaus eteenpäin kun vanhaksi käynyt Renkus-Heinzin PA-järjestelmä korvattiin L-Acousticsin ratkaisulla, joka koostuu KS21-subwooferista ja kahdesta A15 Focus -linjasäteilijäkaiuttimesta per puoli. L-Acoustics Soundvision 3D-ohjelmistolla suunniteltiin kaiutinjärjestelmän sijoitus ja suuntaus etukäteen. Verraten pienestä koostaan huolimatta järjestelmässä voitiin hyödyntää suunnitteluohjelmistollakin mallinnettavaa äänenpaineen tasojen optimointia katsomon etu- ja taka-osien välillä.

Kalustopäivitystä suunnitelleen Ilari Suonpään mukaan tavoitteena oli uusia parikymmentä vuotta vanha järjestelmä ja hypätä suoraan nykyaikaan niin soundin kuin roudattavuudenkin osalta. Tässä onnistuttiin hyvin.

”Uuden järjestelmän fyysinen kokoluokka on nyt tosi optimaalinen. Yleisö näkee esiintyjät paremmin, kun kaiutinnippu on pienempi, eikä blokkaa näkymää lavalle. Kaikki kulkee nyt myös pyörillä ja miltei kaapelit valmiiksi kiinnitettyinä, mikä on nopeuttanut rakennusvaihetta peräti tunnilla ja purkukin tapahtuu puolisen tuntia ripeämmin per päivä, tuotantosuunnittelijana Savoy-teatterissa työskentelevä Suonpää kertoo.

”Myös vierasmiksaajat ovat antaneet paljon hyvää palautetta päivityksestä. Kauppatorin suuntaan meillä ei ole ollut lupaa lähettää ääntä, mutta yleisöltä pyyntöjä siihenkin suuntaan on ollut suurimpien keikkojen kohdalla”, Suonpää kuvailee.

Paljolla pärjää aina

L-Acousticsin KS21 on 21-tuumainen subwoofer, joka toistaa bassotaajuuksia peräti 29 hertsiin saakka ja maksimiäänenpaine on 138 dB SPL. A15-yläkaapit on puolestaan varusteltu 15” ja 3” elementein ja äänenpainetta löytyy hetkellisesti yli 140 desibeliä.

Fillinä äänikuvaa täydentää lisäksi A10 -kaksitiekaiutin (10” ja 2,5”). Vahvistimina on kaksi kappaletta L-Acousticsin LA4X-päätteitä, josta kustakin löytyy 4 x 1000 wattia tehoa ja tarvittava DSP-prosessointi kokonaisuuden hallintaan.

Tehoreservi tarkoittaa sitä, että kaiuttimet eivät taatusti säröydy tai rasitu normaaleilla kuunteluvoimakkuuksilla, vaan kaiuttimien sointi säilyy miellyttävänä kaikissa tilanteissa ja järjestelmä palvelee niin kaupunkilaisia kuin turistejakin käyttöiältään pitkään.

Puistokonserteilla pitkä historia

Espan lavan esitykset jatkuvat vuosittain toukokuusta aina syyskuulle saakka ja keikkoja kertyy vuositasolla noin 150 kappaletta. Konsertteja kuullaan pääsääntöisesti iltapäivällä ja illalla kaikkina viikonpäivinä. Tapahtumien yleisömäärät voivat olla jopa tuhansien luokkaa, kuten menneenä kesänä Värttinän keikalla.

Lavalla on pitkä historia, sillä ensimmäinen musiikkipaviljonki paikalle rakennettiin jo vuonna 1881. Nykyisen lavan ulkomuoto on 1970-luvun puolivälistä. Espan lava on osa Helsingin kaupungin kulttuurin ja vapaa-ajan toimialaa, ja sitä hallinnoi Savoy-teatteri.