Tanskalainen DPA on high-end-tuotteistaan tunnettu mikrofonivalmistaja, jonka tinkimättömiä tuotteita näkee teattereissa, tv- ja filmituotannoissa, musiikkiäänityksissä, keikoilla – ja jopa Mars-planeetalla Perseverance-mönkijän ”korvina”.

Valmistajalla on kriittisistä huipputason tuotannoista vahva ote, mutta viime aikoina DPA on kiinnostunut myös budjettitietoisemmasta markkinasegmentistä. Tämä ei tarkoita sitä, että mikrofoneja olisi alettu teettää OEM-tehtaissa Aasiassa, vaan hyväksi havaituista lippulaivamalleista on tehty yksinkertaistetumpia versioita hieman edullisempaan hintaluokkaan esimerkiksi koronan jälkeen uutta nousua tekevien livemarkkinoiden tarpeisiin.

Yksinkertainen on kaunista

DPA:n uudet puikkokonkkamikit 2012 ja 2015 pohjautuvat modulaarisiin esikuviinsa (DPA 4011 ja 4015), mutta yksinkertaistamalla mikrofonien rakennetta, esimerkiksi modulaarisuudesta luopumalla, tuotantokuluja on saatu pudotettua merkittävästi ja samalla mikrofonit ovat saaneet lisää kiertuekäytön vaatimaa mekaanista kestävyyttä esimerkiksi paksumman rungon muodossa, kuten aiemmatkin DPA:n 2000-sarjan mikrofonit.

DPA 2012 on herttakuvioinen yleiskonkkamikrofoni, joka on suunniteltu livekeikkojen yleistyökaluksi. Tästä kertoo paljon se, että DPA nimeää 2012:n kilpailijoiksi Shuren SM57:n, Beta 57a:n, Sennheiserin MD421:n ja Neumannin km 184:n. Näistä viimeisin ylitetään maksimiäänenpaineenkestossa ja dynaamiset kilpakumppanit puolestaan taajuusvasteen puolella.

2012:n taajuusvaste kattaa koko kuuloalueen ja sijoitettuna 30 cm päähän äänilähteestä (proximity-efektin tuottamaa bassokorostusta välttäen) taajuusvaste pysyy ±2 desibelin sisällä 40 Hz-20 kHz kaistalla.

2012:n herkkyydeksi ilmoitetaan 8 mV/Pa, mikä on tarkoituksella laskettu jo aiemmin julkaistusta 2011C-mallista äänekästä liveympäristöä ajatellen. Näin THD-säröarvot pysyvät alle yhden prosentin vielä 148 desibelin jatkuvassa äänenpaineessa.

Leveällä hertalla lähemmäs

DPA ilmoittaa 2015:n pyrkivän kilpailemaan Neumann TLM103:n, Sennheiserin MKH8090:n, Schoepsin MK21:n ja AKG:n C414:n kanssa samoilla markkinoilla.

DPA 2015 on leveän herttakuvion (wide cardioid) tarjoava mikrofoni. Perinteistä herttaa leveämpi suuntakuvio yhdistää hertan ja pallon parhaita puolia: hallitun, mutta luonnollisen tilantunnun ja värittymättömän soinnin soittaessaan liikkuville soittimille, kuten vaikkapa puhaltimillle. Toisaalta leveämpi hertta mahdollistaa myös herttakuvioista mikrofonia luonnollisemman soundin esimerkiksi flyygelin lähimikityksessä.

2015:n herkkyys on 12 mV/Pa ja taajuusvaste pysyy ±2 desibelin sisällä 40 Hz-18 kHz kaistalla. THD-säröarvot pysyvät alle yhden prosentin 147 desibelin jatkuvassa äänenpaineessa. Kummankin mikrofonin dynamiikka-alue on yli 130 desibeliä ja molemmat mikrofonit säilyttävät suuntakuvionsa uskollisesti 250 hertsistä alkaen.

Suuntakuvion ulkopuolelta tuleva ns. off-axis -vuotosoundi on värittymätön, vain voimakkuudeltaan laskeva, minkä johdosta tämä väistämätön ilmiö tapahtuu luonnollisen transparentilla tavalla ilman epämiellyttäviä korostumia.

Yksittäisenä, stereoparina
vai rumpumikkisettinä?

DPA:n 2012 ja 2015 mikrofonit ovat saatavilla huhtikuun alussa. Kummankin mallin listahinta on 625 euroa alv0% ja tarjolla on myös valikoitu stereopari 1190 euron hintaan.

Uutuusmikkien myötä DPA tarjoaa myös uutta DDK4000-rumpumikkisettiä, jossa on kolme 4099-sarjan tomimikkiä, 2012 virvelille, 4055-bassorumpumikki ja 2015-stereopari. Laadusta tinkimättömän rumpumikkisarjan listahinta on 3890 euroa alv 0%.

Mikrofoneja pääset kuulemaan livenä 20.4. Intersonic Oy:n ja Mikrofonikaupan yhteisessä DPA-demotapahtumassa. Tästä voit lukea lisää lähiaikoina uutisissa ja somekanavillamme.

TUOTEVASTAAVA