Tehokkain ja edullisin tapa parantaa koko äänijärjestelmän äänenlaatua on ketjun alkupäässä. Laadukkaammalla mikrofonilla saat heti paremman äänenlaadun, oli kyseessä puheäänentoisto, keikkasetti tai laajempi audiokokonaisuus.

Kaikki mikrofonit eivät ole samanlaisia, joten on tärkeää löytää juuri se tilanteeseen parhaiten sopiva. DPA:n käsimikrofonit on suunniteltu erityisesti lavaolosuhteisiin. Ne ovat laadultaan yhtä korkealuokkaisia kuin äänitys- ja broadcastkäytössä tutuksi tulleet mallit.

4018V

Tutummin d:facto -nimellä alunperin julkaistu solistimikrofonien lippulaivamalli lainasi kapselinsa korkealaatuisesta 4018-äänitysmikrofonista. Vokaalikäyttöön sovitettu 4018V kestää suuren äänenpaineen läheltäkin laulettuna. Mikrofoniin räätälöity lievä korkeiden taajuuksien korostus ”soft boost” tuo ääneen ylimääräistä ilmavuuden tuntua.

Kapseli on äänitysmikrofonien tapaan rakenteeltaan modulaarinen. Käsikahvassa oleva kapseli on helposti vaihdettavissa myös langattomiin käsilähettimiin, siihen tarkoitukseen sopivan adapterin avulla. Kapseli käy myös DPA:n modulaarisiin joutsenkauloihin ja etuasteisiin. Tuskinpa mikään muu laulumikrofoni taipuu näin moneksi.

Myöhemmin käyttäjien pyynnöstä julkaistiin lähes viivasuoralla taajuusvasteella oleva 4018VL-versio. Vaikka sillekin kysyntää löytyy, originaali 4018V pitää edelleen pintansa halutuimpana solistimikrofonina ja tämä onkin juuri se mikrofoni, johon kaikkia muita laadukkaita solistimikrofoneja lopulta verrataan.

4018-laulumikrofoni on saatavana mainittuina 4018V ja 4018VL variantteina, langallisena käsimikrofonina sekä langattomaan käsilähettimeen vaihtoehdot neljään eri standardiin. Grilleistä löytyy musta, hopeanharmaa sekä kultainen värivaihtoehto. 4018:n veroton listahinta on 840€.

2028

Vuonna 2019 julkaistu 2028-solistimikrofoni on ensimmäinen DPA tuote, jonka suunnittelutyöhön lähdettiin hinta edellä. Tavoitteena oli saada valmistajan laatukriteerit täyttävä tuote kilpailtuun 500€ solistimikrofonien hintaluokkaan. 2028:n uusi kapseli ja modulaarisuudesta luopuminen olivat avaintekijät tavoitteen saavuttamisessa. Suunnittelussa voitiin hyödyntää kaikkea siihen mennessä opittua ja lopputuloksena onkin yksi markkinoiden parhaan hinta-laatusuhteen omaavista solistimikrofoneista.

2028 on luotu kovaan keikkakäyttöön. Sen mekaaninen rakenne on suunniteltu kestämään rajumpaakin käsittelyä. Tukeva kolmiosainen grilli vaimentaa tehokkaasti plosiiveja, eli puhallusääniä ja vastaavasti kapselin ripustus vaimentaa hyvin mekaanisia käsittelyääniä. Äänensävy on lähes identtinen 4018VL-mikrofonin kanssa. Järjestämissämme sokkotestissä laulaja tai kuulija ei ole osannut erottaa kumpi mikrofoni on ollut kyseessä.

2028 on saatavilla kolmena eri variaationa. Langallisena käsimikrofonina sekä Shure tai Sennheiser -standardeihin yhteensopivina langattoman käsimikrofonin irtokapseleina. Värivaihtoehtona on pelkästään musta.

Vuotoäänten merkitys

Esiintymistilanteissa laulumikrofoneja vahvistetaan useimmiten kaikkein eniten. Sen vuoksi laulumikrofonilla on suuri vaikutus myös kokonaissoundiin. Jyvät erottuvat akanoista viimeistään sen myötä, kuinka kaikki muu lavalta kuuluva välittyy laulumikrofonin kautta, haluttiin sitä tai ei. Yleisesti tästä käytetään termiä ”vuotosoundi”.

Kaikkien DPA-laulumikrofonien suuntakuvio on superhertta, joka jo lähtökohtaisesti vähentää ”vuotoäänien” kuuluvuutta. DPA-äänitysmikrofonien tapaan myös laulumikrofonien taajuusvaste, eli äänensävy, pysyy luonteeltaan hyvin samankaltaisena, riippumatta mistä suunnasta ääni saapuu mikrofoniin. Ainoastaan äänen voimakkuus vaihtelee suuntakuvion luonteen mukaisesti. Tämän vuoksi mikrofoniin mahdollisesti välillä kuuluvien muiden äänilähteiden soundi on luonnollinen.

2028:ssa on onnistuttu kaikenlisäksi vaimentamaan superhertta-mikrofoneille ominainen suoraan taaksepäin muodostuva kapea suuntakiila lähes kokonaan. Tämän vuoksi 2028 on erityisen epäherkkä monitorikaiuttimien kierron suhteen.

Apua valintaan

Mikrofonien valinta ilman testaamista voi olla hyvin hankalaa. DPA:n runsaasta ja laadukkaasta tietomateriaalista löytyy apua myös tähän. Oheisen linkin kautta voit tutustua tarkemmin ominaisuuksiin, jotka ovat erityisen tärkeitä mikrofonia hankittaessa.

https://www.dpamicrophones.com/mic-university/15-points-to-consider-when-choosing-a-vocal-mic

Osallistu arvontaan

Tutustu allaolevasta linkistä DPA:n käsimikrofonivalikoimaan ja osallistu arvontaan, jossa voit voittaa langattomaan settiisi laadukkaan DPA-mikrofonikapselin. Osallistuminen on avoinna 11.12.2022 saakka.

https://www.dpamicrophones.com/upgrade-your-live-sound

Lisätietoja