Komponenttipula on ollut erityisen ankara kaikille Dante-piirejä sisältäville tuotteille. Tämä johtuu komponenttien heikon saatavuuden lisäksi samanaikaisesta Dante-ekosysteemin jatkuvasta kasvusta, joka on tuonut markkinoille jatkuvasti lisää samoja piirejä käyttäviä tuotteita mikrofoneista kaiuttimiin saakka.

Dante-teknologian kehittänyt ja sitä lisensoiva Audinate ei ole vallitsevassa tilanteessa yksinkertaisesti pysynyt vauhdissa mukana. Tilanteen ratkaisemiseksi Audinate keskittyy lähiaikoina omassa AVIO-tuoteperheessään vain suurimman menekin tuotteisiin.
Yksikanavaisten muuntimien sijaan Audinate keskittyy valmistuksessa kustannustehokkaampiin kaksikanavaisiin versioihin, joilla saadaan liitettyä analogisesti liikennöiviä tai AES/EBU-formaattia hyödyntäviä laitteita Dante-verkkoon.

Satsaus USB-C -versioon

Vanhempi AVIO-sarjan USB-A-adapteri jää toistaiseksi tuotannossa tauolle uudemman USB-C-version priorisoimiseksi. Jälkimmäinen on yksinkertaisella pinout-sovittimella myös USB-A-yhteensopiva, joten vanhempien tietokoneiden käyttäjät eivät jää pulaan. Samassa yhteydessä USB-sovittimien hinnat harmonisoidaan keskenään samalle tasolle.

Alustavan arvion mukaan valmistaja saa näin kirittyä jälkitoimituksiaan kiinni kesän aikana. Yksikanavaisten ja USB-A -tuotteiden odotetaan palaavan markkinoille komponenttitilanteen sen salliessa. Myös Audinaten maahantuoja Intersonic on pyrkinyt kasvattamaan omaa AVIO-varastoaan kasvavan kysynnän tyydyttämiseksi ja keskittyy varastoimaan toistaiseksi nimenomaan valmistajan priorisoimia versioita.

Videon mukaantulo lisää suosiota

Dante on IP-pohjainen protokolla, joka mahdollistaa äänen ja videon siirtämisen nykyaikaisissa tietoverkoissa. Tämä on tuonut uusien teknisten mahdollisuuksien myötä myös kustannussäästöjä asennuksiin, kun olemassa olevaa IT-infraa kaapelointeineen voidaan hyödyntää myös AV-käytössä.

Tällä hetkellä markkinoilla on yli 3000 Danteen pohjautuvaa tuotetta ja määrän odotetaan kasvavan entisestään erityisesti videoratkaisuihin keskittyvien tuotteiden myötä. Audiotuotteiden kehitys alkoi jo vuonna 2003 ja Dante AV kuvansiirtoprotokolla tuli mukaan 2019.

Suomi on AVIO-edelläkävijä

Audinate AVIO-tuotteet ovat löytäneet laajan käyttäjäkunnan erityisesti AV-asennuksissa. Suomi on ollut viime vuosina yksi viidestä eniten AVIO-muuntimia käyttävistä maista, väkimäärään vertaamatta.

Dante onkin muodostunut verkotetun audion de facto -standardiksi, jonka syvempää olemusta voi ottaa haltuun Audinaten tarjoamilla maksuttomilla koulutuspaketeilla. Lisätietoa tästä ja AVIO-tuotteista löytyy valmistajan sivulta sekä suoraan maahantuojalta, Intersonic Oy:ltä.

Uusi hinnasto voimaan heti

Audinate päivitti tuotannon priorisointien yhteydessä samalla myös hinnastonsa. Uusin listahinnasto astui voimaan 1.4.2022 ja on ladattavissa oheisesta linkistä.
Audinate hinnasto 1.4.2022


Lisätietoja:

Valmistajan sivut
Dante pähkinänkuoressa
Dante AVIO
Dante AV