Analogisista äänityskonsoleista tuttu brittiläinen Audient julkaisi ensimmäisen äänikorttinsa iD22:n vuonna 2013. Tämän jälkeen sarja on täydentynyt niin isompien kuin pienempienkin mallien osalta. Toisen sukupolven iD mk2-interfacet tulivat markkinoille viime vuoden aikana iD22:sta lukuun ottamatta ja nyt Audient uusi vihdoin esikoisensakin antaen sille samalla kokonaan uuden nimen.

iD24 on 10 sisääntulolla ja 14 ulostulolla varustettu USB-C-äänikortti. Tarjolla on kaksi ASP8024-HE-äänitysmikseristä periytyvää mikrofonietuastetta, jotka on varustettu phantom-syötöllä, bassoleikkurilla ja -10 desibelin vaimennuspadillä. Vahvistusta on tarjolla 58 desibeliä, mikä riittää käytännössä epäherkimpienkin mikrofonien operoimiseen järkevällä tasolla.

Kytkennän erikoispiirteenä ovat mikrofonietuasteiden balansoidut insert-pisteet. Tämä mahdollistaa helpon ulkoisen prosessoinnin käytön, kuten vaikkapa putkikompressoinnin ennen AD-muunnosta. Insert-pisteen paluujakkia voidaan käyttää myös linjatasoisena sisääntulona, joka ohittaa iD:n oman etuasteen ja tarjoaa mahdollisimman värittymättömän linjasisääntulon.

Ykköskanavassa on vaihtoehtona myös korkeaimpedanssinen JFET-instrumenttitulo vaikkapa sähkökitaraa tai bassoa varten. Itse mikrofoniliitännät ovat Combo XLR -mallia eli sisään voi liittyä myös plugiliittimellä.

Uniikkia on myös se, että äänikortin talkback-komentomikrofoniksi voi valita myös laitteen ulkopuolisen mikrofonin, kuten vaikka läppärin sisäisen mikrofonin – näin iD:n kanavat säästyvät varsinaiseen hyötykäyttöön!

Hyvästä paremmaksi

iD-sarjan interfacet tarjoavat erinomaiset suoritusarvot, jotka kestävät vertailun kaksinkertaisella hintalapuilla varustettuihin kilpailijoihinkin. Esimerkiksi iD24:n taajuusvaste on lähes luotisuora (+/- 0.5dB 10Hz – 40kHz) ja säröarvot ovat niin ikään huippuluokkaa (THD+N: @0dBu 1kHz: 0.0015%, -96dB).

Dynamiikka-alueeksi luvataan 126 desibeliä DAC:n osalta ja analogisesta signaalista digitaaliseksi konvertoitaessa 122 desibeliä. Parannusta ensimmäisen sukupolven laitteisiin on tapahtunut hieman siellä ja täällä.

iD:n sisäinen mikseri ei tarjoa varsinaista DSP-vääntöä esimerkiksi reaaliaikaisten plugarien muodossa, mutta erittäin hyödyllisen käytännössä reaaliaikaisen (max 0,3 ms latenssi) monitorimikserin ohjelmallisesti vaihdettavine reitityksineen ja loopback-äänitysmahdollisuuden. Näin eri instrumenttien soittajille saadaan kullekin tarvittava monitorimiksaus kuultavaksi ja loopbackillä saadaan talteen vaikkapa podcast-vieraan ääni omalle raidalleen Teams-yhteydestä.

ADATilla lisää kanavia

ADAT-väylä mahdollistaa 8 kanavaisen lisälaitteen liitännän niin sisään- kuin ulospäinkin käytettäessä maksimissaan 48 kilohertsin näytteenottotaajuutta. Eli esimerkiksi Audientin EVO SP8-etuasteen avulla kokonaisuus kasvaa kotistudion tarpeiden mukaan kanavamäärältään 10/14-mittoihin. Digitaalilaitteiden kellottamiseen on myös Word clock-ulostulo BNC-liittimen muodossa.

Analogisella ulostulopuolella iD24:ssä on neljä balansoitua jakkia ja lisäksi kaksi kuulokeliitäntää (6,3 mm ja 3,5 mm), jotka jakavat saman DA-muuntimen ja kuulokevahvistimen.

iD24 saa virtansa USB-C-väylästä ja laite toimii näin ilman ulkoista virtalähdettä. Vanhempaan USB 2-liitäntään kytkettynä pienempi virransyöttö rajoittaa kuulokevahvistimen tehoa, mutta muutoin laite toimii vanhemmissakin koneissa.

Kotelo on iD-sarjan mukaisesti metallia jykeviä alumiinisia enkooderinuppeja myöten ja suunnittelussa on otettu huomioon myös muut tarpeet kuten monitorikontrollointi. Tuhti fyysinen rakenne auttaa pitämään radiotaajuuksiset häiriöt minimissään ja kolmen vuoden takuu antaa yleistä varmuutta investoinnille.

Uniikki erikoisuutensa on se, että äänikortista löytyvällä iD-nappulalla volumesäätö muuttuu monipuoliseksi Scroll controlleriksi, jonka avulla voidaan säätää esimerkiksi plugareiden parametreja. Äänikortin mukana tulee latauskoodi, jonka avulla omistaja saa käyttöönsä Cubase LE:n ja paljon muuta hyödyllistä softaa samplekirjastoineen.

iD24 tukee Windows ja MacIntosh-tietokoneita. Näytteenottotaajuuden voi asettaa 96 kilohertsiin asti ja resoluutiona on 24 bittiä, joskin mikserin sisäinen prosessointi on 32-bittistä. iD 24:n hintaluokka sijoittuu veroineen 350 euron luokkaan. Ensierää odotetaan Suomeen maaliskuun lopulla. Aiempaa iD22 mallia on tätä kirjoitettaessa yhä saatavissa, mutta tuotteen valmistus loppuu uutuuden myötä.