Vuonna 2009 perustetun seurantajärjestelmiä valmistavan saksalaisyrityksen innovaatio on nopeasti saavuttanut suosiota niin esittävien taiteiden kuin urheilukilpailuidenkin parissa, jossa automatiikka tuo työhön tarkkuutta, nopeutta ja kustannussäästöjä.

Yrityksen historia juontaa juurensa nimenomaan urheilijoiden liikkuvuuden seurantaan jalkapallokentillä ja jääkiekkokaukaloissa. Näissä ympäristöissä saadut opit on hyödynnetty myös esitystekniikan pariin tarjottavissa järjestelmissä.

zactrack mahdollistaa esimerkiksi äänen, valon, videon ja mekaniikan automaattisen ohjaamisen vaikkapa näyttelijän tai jonkin esineen sijainnin mukaan. Järjestelmän edut on helppo ymmärtää, kun miettii vaikkapa vapaaohjelmaa suorittavan taitoluistelijan seurantaa spottivaloilla jäähallissa tai näyttelijän dialogin lokalisointia monikanavaisella äänijärjestelmällä varustetussa teatterissa: interaktiivisuus ja improvisointi mahdollistuvat ennennäkemättömällä tavalla seuranta-automatiikan myötä.

Seurannan avulla voidaan tehdä videoprojisointia juuri haluttuun paikkaan ilman askelmerkkejä ja näin luoda niin reaaliaikaisia videopelejä kuin interaktiivista lavastustakin. Vain mielikuvitus rajaa käyttötapoja: seurattava kohde voi olla vaikkapa hurjaa vauhtia etenevä moottoripyörä tai raviradalla juokseva hevonen. Työläs, rajoittava ja joskus mahdotonkin esiohjelmointi jää zactrack Smart järjestelmässä minimiin ja esityksen aikana tekninen henkilökunta voi keskittyä kokonaisuuden sujuvuuteen esittäjien manuaalisen seuraamisen sijasta.

Maailmalla zactrack-käyttäjiin lukeutuvat muun muassa London Palladium, Volksoper Vienna, Opera Cologne, Audi ja BMW (autonäyttelyt) ja Apassionata-hevosesitykset. Suomen ensimmäinen Zactrack Smart järjestelmä on käytössä Tampereen Työväenteatterissa.

ZACTRACK
ÄÄNISPESIALISTI

ZACTRACK
VALOSPESIALISTI