Nyt jutellaan myös Bluetoothin kanssa

Bluetooth-teknologia täytti hiljattain 20 vuotta ja sitä hyödyntäviä tuotteita valmistetaan yli viiden miljardin laitteen vuositahtia. Äänentoiston näkökulmasta Bluetoothin käyttömahdollisuudet laajenivat hiljattain merkittävästi, kun Dante-protokollan kehittänyt Audinate lisäsi sen myös osaksi AVIO-adapterisarjaansa.

ADP-BT-AU-2X1 adapteri mahdollistaa stereoäänen langattoman siirron tietokoneesta tai muusta mobiililaitteesta Dante-pohjaiseen audioverkkoon. Tarvittaessa takaisin laitteelle saadaan yksi monokanava. Bluetooth-adapterin avulla Danteen perustuva äänentoistojärjestelmä saadaan siis toimimaan ison headsetin tavoin.

Bluetoothin yleisyys ja helppokäyttöisyys yhdistettynä Danten monipuolisuuteen tulee olemaan houkutteleva ratkaisu langattomaan äänensiirtoon erilaisissa konferenssitiloissa ja neuvotteluhuoneissa. Laite tukee Bluetooth 5.0 -protokollaa eli muun muassa AAC/AptX-koodekkeja virransäästöominaisuuksineen, mutta on luonnollisesti myös alaspäin yhteensopiva vanhempien BT-laitteiden kanssa.

AVIO USB-C tarjoaa ylläpitojännitteen

Alkuvuodesta markkinoille tuli myös USB-C-väyläinen Dante-I/O-muunnin ADP-USB-AU-2X2, jonka avulla uuden sukupolven tietokoneet, tabletit ja älypuhelimet on helppo yhdistää audioverkkoon. Ajuriasennuksia ei tarvita, vaan AVIO-muunnin näkyy päätelaitteille 2in/2out Class Compliant -äänilaitteena.

Muiden AVIO-adaptereiden tapaan PoE-virransyötöstä käyttöjännitteensä ottava AVIO USB-C kykenee lisäksi antamaan päätelaitteelle 5V/1,5A -ylläpitojännitteen USB-C -väylän kautta. Tämä mahdollistaa esimerkiksi tabletin tai puhelimen pidemmän käyttöajan ilman laitteen omaa laturia.

AVIO USB-C -adapterin suositushinta on 180 euroa ja Bluetooth-versio maksaa puolestaan 310 euroa (hinnat alv 0%). Molempia tuotteita on heti saatavilla. Intersonic Oy on virallinen Audinate maahantuoja Suomessa ja AVIO adaptereita on luonnollisesti saatavilla myös useilta kotimaisilta jälleenmyyjiltä.

Danten suosio edelleen kasvussa

Dante on johtava IP-pohjaiseen äänensiirtoon erikoistunut tietoliikenneprotokolla, jota käyttää nykyään noin 400 AV-laitevalmistajaa. Yhteensä markkinoilla on yli 2000 erilaista Dante-yhteensopivaa tuotetta.

Dante korvaa kustannustehokkaasti ja skaalautuvasti monet point to point -kytkennät hyödyntäen digitaaliseen audionsiirtoon tavanomaista IT-verkkoa ja CAT-kaapelointia. Audinate on hiljattain investoinut myös videopuolen kehitykseen, joten ensimmäisiä Dante-kuvaratkaisuja lienee luvassa lähitulevaisuudessa.

Jo nyt Dante on muodostunut de facto -standardiksi, jonka syvempää olemusta voi ottaa haltuun Audinaten tarjoamilla koulutuspaketeilla. Lisätietoa tästä ja AVIO-tuotteista löytyy valmistajan sivulta www.audinate.com sekä suoraan maahantuojalta, Intersonic Oy:ltä.