Tascamin kämmenkokoinen audiotallennin Portacapture X8 on täydellinen ratkaisu mobiiliin sisällöntuotantoon tai vaikkapa livekeikan tallentamiseen. Kuusi sisääntuloa (4 x XLR Combo ja sisäänrakennetut stereomikrofonit) tallentuvat omille raidoilleen, joiden lisäksi niistä on mahdollista äänittää myös automaattinen stereosumma raidoille 7 ja 8. Tallennusmediana on microSD-kortti (tuki 512 GB asti).

Portacapture X8 on kevyt ja näppärästi vaikkapa DSLR-kameraan kiinnittyvä, mutta jämerästi valmistettu äänitallennin. Aloitteleville äänittäjille tallentimen valmiit äänityspresetit ja auto gain-toiminto antavat turvaa, kun taas ammattikäyttäjät arvostavat tallentimen Atomos-aikakoodiominaisuuksia. Laitteen haltuunotto on intuitiivinen kokemus kookkaan värillisen kosketusnäytön ansiosta. Lisäksi AK-BT1-lisävarusteen avulla laitetta voi ohjata myös kännykkäsovelluksella ja bluetooth-yhteydellä.

Tavallista laajempi
dynamiikka-alue

X8 on mallistonsa lippulaiva, jonka ominaisuuksiin kuuluu dynamiikka-alueeltaan tavanomaista laajempi (HDR, High Dynamic Range) 32-bittinen floating-point -tallennus. Tämä tarkoittaa sitä, että laitteen kaikissa kuudessa sisääntulossa (stereomikkipari ja neljä mikki-/linjatason sisääntulot) on tupla-AD-muuntimet. Eri tasoilla signaalia digitoivat piirit tekevät äänittämisestä huoletonta, sillä vaikka etuasteen vahvistus olisikin jäänyt alhaiselle tasolle, Hi gain -AD-muunnin poimii signaalin talteen elinvoimaisena.

Jos taas signaalitaso onkin oletettua suurempi, tallennus hyppää saumattomasti Low gain-puolelle, jolloin signaali säilyy säröttömänä niin pitkään, kunhan itse tallentimen mikkikapselit tai analoginen sisääntulopiiri ei yliohjaudu. Erinomainen esittely tästä teknologiasta ja X8:n aikakoodiominaisuuksistta löytyy oheisesta linkistä:
https://www.youtube.com/watch?v=_XAVwjoF9D8

Toki myös perinteinen 16 tai 24 -bit äänitys onnistuu myös, niin WAV kuin mp3-muodossakin. Näytteenottotaajuuksien osalta vaihtoehtoja on neljä väliltä 44,1 kHZ – 192 kHz.

Myös podcasteihin,
treeneihin, kotistudioon…

Yksi Portacapture X8:n erikoisuuksista on podcast-moodi, jonka myötä tallennin pystyy äänittämään neljä sisääntuloa ja lisäksi laitteen kosketusnäyttö tarjoaa kaksi painiketta esimerkiksi jingle- tai ääniefektikäyttöön. Yksittäisen sisääntulon voi mykistää hetkeksi, jos vaikka yskänpuuska iskee. Jos USB-C-porttiin on kytketty äänilähde, kuten vaikkapa tietokone Teams-yhteydellä, Mix Minus-ominaisuus estää vieraan oman äänen kaikumisen takaisin tämän kuunteluun.

Musiikintekijöiden iloksi laitteesta löytyy myös kromaattinen viritysmittari ja metronomi, joilla voi tarkistaa perusasiat ennen äänityksen aloittamista. Tietokoneeseen kytkettynä Portacapture X8 toimii 8 in/2 out -äänikorttina tai ihan stereomikkiparinsa ansiosta ihan vain USB-mikkinä pikaista Garage band tai Teams-sessiota varten.

Sound on Sound -lehti teki äänityksiä X8:n omalla mikkiparilla verraten niitä Neumannin km184-pariin (kts. https://www.soundonsound.com/reviews/tascam-portacapture-x8) ja testierojen todettiin olevan hyvin vähäisiä, mikä kertoo paljon kapseleiden kyvykkyydestä, sillä X8 maksaa vain reilun kolmanneksen KM184-mikkiparin hinnasta!

Portacapture X8 toimii joko neljällä AA-paristolla, USB-bus powerilla tai lisävarusteena myytävänä PS-P520U virtalähteellä. Ulkoäänityksiä varten Tascam suosittelee lisävarusteena WS-11 tuulisuojaa laitteen sisäisille mikrofoneille.

Lisätietoja