Gain tracking Smaartin SPL-mittauksiin

Joulukuun puolivälissä julkaistava Rational Acousticsiin Smaart-audiomittasoftan 9.1 -päivitys tuo mukanan integraation Audient EVO -sarjan äänikortteihin. Tämä mahdollistaa niin kutsutun gain tracking -toiminnon, jonka myötä Smaart-käyttäjä voi säätää äänikorttinsa etuasteen vahvistusta menettämättä SPL-kalibroitujen sisääntulojen mittaroinnin tarkkuutta.

Käytännössä integraatio tarkoittaa sitä, että ohjelmisto ja äänikortti kommunikoivat keskenään, minkä myötä Smaart osaa huomioida EVO-etuasteiden muutokset. Niiden pohjalta Smaart kompensoi automaattisesti mittauslukemia vastaamaan muuttunutta tilannetta ilman työlästä uudelleenkalibrointitarvetta.

Rational Acousticsin tuotejohtaja Chris Tsanjoures pitää yhteistyötä jännittävänä avauksena, sillä digitaalisilla etuasteilla varustetut EVO-interfacet ovat intuitiivinen pari mittaohjelmistolle. Jatkossa myös EVO 4, 8 ja 16 -mallien etuasteiden kontrollointi (phantom, polariteetti ja gain) hoituu niin haluttaessa suoraan Smaartista käsin.

“Gain tracking -ominaisuus on kiinnostava lisäominaisuus kaikille äänenpainemittauksia tekeville. Modernit EVO-interfacet mahdollistavat asioita, joita perinteisin analogisin gain-säädöin varustetuilla äänikorteilla ei voinut tehdä”, Tsanjoures kuvailee.

EVO-sarjaa kolmessa kokoluokassa

EVO-sarjaan kuuluu tällä hetkellä kolme mallia. EVO 4 tarjoaa kaksi mikrofonisisääntuloa ja EVO 8 puolestaan neljä mikrofonisisääntuloa. Molemmissa pöytämallisissa interfaceissa on myös loopback-äänitysmahdollisuus ja ne saavat virtansa USB-väylän kautta. Tuorein räkkimallinen EVO 16 sisältää kahdeksan mikki-inputtia ja kaksi ADAT-väylää.

Edullisin EVO 4 maksaa reilun 100 euroa ja EVO 16 puolestaan jää reilusti alle viidensadan euron. Laitteet taipuvat 96 kHz-näytteenottotaajuuksiin asti ja niiden speksit ovat erittäin kilpailukykyisiä, jopa hintaluokassaan erinomaisia.

Beta-testaamaan pääsee heti

EVO-integraatiota pääsee halutessaan kokeilemaan heti, sillä ohjelmistopäivityksestä on jo olemassa julkinen beta-versio Smaart Suite -ohjelmalle. Smaart RT, LE ja SPL -versiot saavat päivityksen hieman myöhemmin joulukuussa. Suite-käyttäjät voivat ladata beta-version osoitteesta https://my.rationalacoustics.com.

Lisätietoja EVO-tuotteista löytyy osoitteesta https://evo.audio.

Rational Acousticsin ja Audientin maahantuoja on Intersonic Oy.

Lisätietoja: