Korvamonitorointi eli In-Ear Monitoring on nykyaikainen tapa toteuttaa musiikkiesityksissä tarvittava kuuntelu kaikille sitä tarvitseville esiintyjille. Tässä jutussa käymme läpi Shure SE-nappikuulokesarjan mallit ja tarvikkeet.

Nappikuulokkeiden istuvuus on tärkeää

Nappikuulokkeiden merkitys korvamonitorikuuntelulle on asia, jota ei voi ylikorostaa. Hyvät korvanapit istuvat ja pysyvät mukavasti päässä, vaimentavat ulkoisia ääniä halutulla tavalla ja kuulostavat hyviltä kaikissa tilanteissa. Oli nappien valmistaja kuka tahansa, on nappien istuvuus erittäin kriittistä niin mukavuuden kuin soundinkin kannalta.

Tyypillisesti nappikuulokkeessa on sisällä millimetrikokoluokkaa oleva pieni kaiutin, joka ei kykene liikuttamaan isoja ilmamassoja. Korvanapin on suljettava korvakäytävä tiiviisti, jotta pienen elementin bassotoisto toimii. Sama koskee myös useammalla kaiutinelementillä toteutettuja kalliimpia versioita.

Shure SE-sarjan nappikuulokkeet mahdollistavat parhaimmillaan 37 desibelin vaimennuksen ulkoista meteliä vastaan ja mallit SE215:stä alkaen on hyväksytty Muusikkojen liiton korvattavien kuulosuojaimien listalle. Tarkempia tietoja tästä löytyy liiton sairauskassan kautta.

Kokeile rauhassa

Korvamonitorointiin siirtyminen ei ole hätäisen hommaa. Varaa kylliksi aikaa niin sopivan monitorimiksauksen rakentamiseen kuin myös sovitteiden kokeilemiseen ja oikean parin löytämiseksi. Muista, että vasen ja oikea korva eivät välttämättä ole kooltaan identtiset. Etenkin laulaessa korvakäytävä itsessään liikkuu leuan liikkeiden myötä ja huonosti istuva korvanappi tuntuu tuolloin vuotavan, mikä on aistittavissa bassotoiston ohentumisena ja toisaalta ulkoisen melun vuotona.

Shure tarjoaa runsaan valikoiman erilaisia korvasovitteita, mutta myös korviin yksilöllisesti valettujen sovitteiden käyttö on mahdollista. Näitä tarjoaa muun muassa asiaan erikoistunut helsinkiläinen Uusikuulo Oy.

Toisinaan nähtyä ”yhden korvan taktiikkaa” emme suosittele meluisaan ympäristöön ja muutoinkin se kertonee eniten monitorimiksauksen puutteista. Vain yhtä nappikuuloketta käytettäessä on tavallista, että kuuntelutasoa nostetaan reilusti siihen ainoaan käytössä olevaan kuulokkeeseen, jotta saadaan yhtä voimakas äänentason tunne akustiseen lavameteliin verrattuna. Tämän myötä napilliseen korvaan voi muodostua jopa kuulovaurio, vaikka alkuperäinen syy nappien käyttöön olisi ollut päinvastainen.

Kaapeli auttaa istuvuutta

Kun sopiva pehmuste on löytynyt, kannattaa rauhassa harjoitella kuulokkeiden asettamista korvaan. Tätä voi tehdä vaikka peilin edessä ja eipä aikaakaan, kun napin saa pujotettua korvaan ilman katsomista. Suurin osa käyttäjistä on kokenut toimivaksi tavaksi asettaa kuuloke korvaan pystyasennossa ja sen jälkeen pyöräyttää noin neljäsosakierroksen taaksepäin, samalla sisäänpäin painaen. Jos korvanlehteä vetää samanaikaisesti toisella kädellä yläviistoon taaksepäin, helpottuu asia entisestään.

Oikeaoppisesti korvaan asetettu SE-sarjan nappikuuloke asettuu kokonaan korvanlehden sisälle ja kaapeli kiertää korvanlehden edestä yläkautta niskaan. Kaapeli on jäykistetty kuulokkeen liitoksen tuntumasta. Sen ansiosta kaapeli pysyy käyttötilanteessa paikallaan korvan takana, samaan tapaan kuin silmälasien sanka.

Kaapelissa olevalla pienellä muovipannalla kiristetään haarautuvat kaapelit niskassa yhteen ja saadaan aikaan myös pieni veto. Tämä parantaa nappien istuvuutta ja ehkäisee irrallaan roikkuvien kaapeleiden tarttumista vaikkapa kaulukseen. Usein on myös tapana pujottaa kaapeli paidan tai puseron alta vyötärön tuntumaan, jossa yleensä kuunteluvahvistin sijaitsee, oli se sitten langallinen tai langaton versio.

SE-sarjan kuulokkeet ovat riittävän pienikokoisia suurimmalle osalle käyttäjiä, mutta toki korvia on niin monta paria kuin käyttäjiäkin. Tämän vuoksi harvoissa tapauksissa joillekin voi tuottaa vaikeuksia löytää sopivaa vakioversiota. Näissä tapauksissa henkilökohtainen valettu kuuloke tai valusovite voi olla paras ratkaisu.

Monitieratkaisujakin tarjolla

Jos kotistereokaiuttimessa on bassoelementin lisäksi erillinen korkeita ääniä tuottava diskanttielementti, kyseessä on niin kutsuttu kaksitie-kaiutin. Samalla logiikalla löytyy nappikuulokkeitakin, yksitiestä aina nelitiemalleihin asti.

Yhdellä elementillä toteutettu rakenne on edullisempi toteuttaa ja vastaavasti useamman elementin rakenne mahdollistaa tasaisemman ja laajemman taajuusvasteen ja enemmän äänenpainetta ilman säröä.

SE-sarjan PRO-napit ovat ammattikäyttöön tarkoitettuja tuotteita, eikä niissä ole kuluttajanappien (esimerkiksi Shuren ulkonäöltään liki identtinen Aonic-sarja) tavoin tarkoituksella laskettua äänenpaineentoistokykyä. Pidä siis huoli siitä, että käytät ammattityökalua kuuloa suojaavalla tavalla niin lavalla kuin muissakin kuuntelutilanteissa!

Laaja tarvikevalikoima ja hyvä varaosien saatavuus

SE-sarjaan on saatavissa laaja valikoima erilaisia sovitepehmusteita ja kuulokkeiden mukana tulee aina useampi eri kokoinen vaihtoehto. Sopivan pehmusteen ja koon löydyttyä pehmusteita saa ostettua erikseen viiden parin pakkauksissa ja suosituimpia versioita myös viidenkymmenen parin erissä. Näistä seuraa tarkempi listaus jutun lopussa.

SE112 kuuloketta lukuun ottamatta kaikki SE-sarjan kuulokkeet ovat modulaarisia eli niihin voi uusia niin kaiutinelementtejä kuin kaapeleitakin. Vapaa-ajan kuuntelua varten tarjolla on myös Bluetooth-sovitteita. Varaosakuulokkeet löytyvät yleensä heti maahantuojan Intersonic Oy:n varastosta ja kaapeleita ja Bluetooth-sovitteita on yleensä saatavilla myös hyvin varustetuista musakaupoista.

Toisin kuin yksilölliset korvan mukaan valetut custom-kuulokkeet, SE-sarja tarjoaa napit vakiokokoisina ja sovittaminen tapahtuu irrallisilla pehmusteilla. Tuotteet ovat siis vakioituja ja tämä mahdollistaa nopean avun rikkoontuneen kuulokkeen korvaamiseen. SE-sarjan jälleenmyyjäverkko on laaja ja vähintään SE215 kuulokkeita on käytännössä aina saatavilla ympäri maan.

Troubleshoot helppoa

Ylivoimaisesti yleisin huoltoon päätyvien SE-kuulokkeiden vika on likaisuus. Korvaan aseteltavat nappikuulokkeet kannattaa ajatella henkilökohtaisina työkaluina ja niiden puhtaudesta täytyy pitää huolta. Kuulokkeiden mukana tulevalla työkalulla voidaan poistaa kuulokkeen sisään päässyt korvavaikku ja muut roskat. Vaikun muodostuminen ja hikoilu ovat yksilöllisiä piirteitä, joten puhdistustarve määräytyy sen mukaan.

Jos napit alkavat kuulostaa tummalta tai vasen tai oikea puoli kuulostaa erilaiselta kuin aiemmin, niin kurkkaus pehmusteen sisälle ja puhdistus on ensimmäinen toimenpide, joka käyttäjän kannattaa tehdä. Monissa sovitteissa on suojafiltteri, joka saattaa tukkeutua. Siinä vaiheessa on korkea aika vaihtaa pehmusteet uusiin.

Jos taas tuntuu, että napeissa ääni pätkii, kannattaa aluksi tarkistaa onko vika itse kuulokkeessa vai kaapelissa. Irroita kaapeli ja vaihda vasen ja oikea kuuloke keskenään ristiin ja kokeile kokonaisuutta sen jälkeen. Jos vika vaihtui puolelta toiselle, silloin on aika uusia kaapeli. Jos taas vika seuraa itse kuulokeosaa, vika sijaitsee kuulokkeessa. Pätkiminen voi johtua myös kuulokevahvistimen liitännästä, eikä välttämättä kaapelista.

Ammattikäyttöön tarkoitettu IEM-kuulokemallisto

Shure SE 112 GR

 • Nappikuuloke yhdellä kaiutinelementillä
 • Edullisin perusmalli kiinteällä johdolla ja kolmella kumisella korvasovitteella.
 • Äänensävy on sopivan tanakka musiikkikäytön tarpeisiin
 • Poikkeaa ulkonäöltään ja rakenteeltaan muista SE-napeista
 • Ainoastaan pehmusteet vaihdettavissa

Shure SE 215 PRO CL

 • Korvamonitori eli nappikuuloke yhdellä kaiutinelementillä ja vaihdettavalla kaapelilla. Johdon tai yksittäisen napin rikkoutuessa tilalle voi ostaa uuden osan – kuluttajanapit lentäisivät samassa tilanteessa roskiin.
 • Sopii hyvin laulukäyttöön, muusikoille ja tavalliseen musiikinkuunteluun keikkojen ja treenien ulkopuolellakin.
 • Pro-malli eli ammattikäyttöön tarkoitettujen nappikuulokkeiden äänenpainetta ei ole rajoitettu kuten kuluttajanapeissa nykyään EU-säädösten mukaan on pakko tehdä.
 • Pakettiin kuuluu harmaiden kumisten korvasovitteiden (S/M/L) lisäksi vastaavat mustat vaahtomuovisovitteet.
 • Saatavilla myös mustana (K)
 • Selkeästi myydyin IEM-kuuloke

Shure SE 425 PRO CL

 • Kuten edellinen, mutta kahdella kaiutinelementillä (basso ja diskantti) varustettu malli.
 • Äänensävy hyvin tasainen ja keskiäänien herkkyys on parempi kuin edullisemmissa versioissa
 • Sopii erityisen hyvin laulajille tai sähkökitaristeille, jotka tarvitsevat tarkkaa erottelua
 • Mukana tulevia korvasovitevaihtoehtoja on neljä erilaista, edellä mainitut kumiset harmaat, mustat vaahtomuoviset, tuttu keltainen vaahtomuovisovite, sekä kolmella kumilaipalla toteutettu ”joulukuusi”.
 • Mukana on myös 6,3 mm adapteri eli ns. isompi plugivaihtoehto.

Shure SE 535 PRO CL

 • Kolmella elementillä varustettu kaksitiemalli.
 • Kahden alataajuuksista vastaavan elementin ansiosta bassotoisto on edeltäviä hieman syvempi ja äänenpainetta on myös tarvittaessa tarjolla hitusen enemmän esimerkiksi metallimusiikin tarpeisiin.
 • Rumpalien ja basistien suosima malli.
 • Samat lisävarusteet kuin 425:ssä.

Shure SE 856 PRO gen2

 • Neljällä elementillä varustettu kolmitiemalli. Kaksi armature-driveria vastaa bassoista, kolmas keskiäänestä ja neljäs diskantista. Sarjan lippulaivamallin kuulokokemus on kuin läsnä olisi hyvien lähikenttämonitorien lisäksi erillinen subwoofer.
 • Laajin lisävarustepaketti sisältäen neljä nappikohtaista soundifiltteriä, joilla voi optimoida kuuntelua oman soundimaun mukaan tai korvan vaimentumien kompensoimiseksi.
 • SE846 on vaativimpien artistien ja muusikoiden ykkösvalinta. 846 on löytänyt paikkansa myös valettujen custom-kuulokkeiden käyttäjien varaluureina hyvän saatavuuden ja erittäin hyvän äänenlaadun ansiosta.

Tarvikkeita moneen lähtöön

EABKF1 (S/M/L)

 • Musta vaahtomuovinen, kartion mallinen sovite, sileällä pinnalla.
 • Korvaan asetettaessa voidaan puristaa kasaan, asettaa korvaan ja pehmuste laajenee muotoonsa korvan sisällä.
 • Saatavilla kolmea kokoa.
 • 10 kpl ja 100 kpl pakkauskoot.

EASFX1 (S/M/L)

 • Harmaa, pehmeästä kumista valmistettu kartion mallinen sovite.
 • Saatavilla kolmea kokoa.
 • 10 kpl pakkauskoko.

EATFL1-6

 • Vaalea silikoninen ”joulukuusi” -sovite, kolmella peräkkäisellä, erikokoisella laipalla.
 • Voidaan tarvittaessa leikata lyhyemmäksi laippojen välistä.
 • 10 kpl pakkauskoko.

EAYLF1

 • Perinteinen keltainen ”toffo”, huokoinen vaahtomuovinen suora muoto.
 • Voidaan myös puristaa kasaan ennen korvaan asettamista.
 • Yksi kaikille sopiva vakiokoko.
 • Päästää huokoisuutensa ansiosta aavistuksen verran ääntä läpi, toisin kuin muut sovitteet.
 • 10 kpl ja 100 kpl pakkauskoot.

EAC 46 ja EAC 64 kaapelit

 • kaksi eri pituutta 46” (115 cm) ja 64” (160 cm)
 • Värivaihtoehtoina musta ja kirkas.
 • SE846-versioille oma versionsa hopeoiduilla kontakteilla. Version tunnistaa tuotekoodin lopussa olevasta S-kirjaimesta.

EAC-IFB

 • Yhden korvan Foldback kuulokekaapeli
 • Yleinen komentokäytössä TV-juontajilla ja ohjaajilla

RMCE-TW2

 • True Wireless 2 –bluetooth-adapteri musiikinkuunteluun, puheluihin ja etäpalavereihin.
 • Sopii kaikkiin modulaarisiin SE-nappimallleihin.
 • Yli 8 tunnin akunkesto.
 • Enviroment mode mahdollistaa ulkoisten äänien läpikuulumisen halutuissa tilanteissa.
 • ShurePlus™ PLAY app tarjoaa säädettävän eq:n ja asetusten kustomoinnin.

EASCASE

 • pehmeä ovaali case vetoketjulla
 • SE215 vakiovaruste

EAHCASE

 • kova ovaali case vetoketjulla
 • SE425 ja 535 vakiovaruste

EASQRZIPCASE

 • kova kulmikas vase vetoketjulla
 • SE846 vakiovaruste

Lisätietoja