Powersoft julkaisi tammikuun lopulla ISE 2023 -messuilla uuden Unica -vahvistinmallistonsa. Powersoft on perustamisestaan lähtien erikoistunut valmistamaan laadukkaita, suuritehoisia ja samanaikaisesti tehoonsa nähden pienikokoisia vahvistimia. Unica-sarja tulee olemaan kokonaan uusi lisä olemassaolevien kahden kiertuekäyttöön ja viiden asennuskäyttöön tarkoitettujen mallisarjojen lisäksi. Uutuus ei syrjäytä nykyisiä tuotesarjoja, joiden tuotanto jatkuu edelleen.

Unican suunnittelussa on erityisesti otettu huomioon globaalin komponenttipulan vaikutus. Uuden sarjan toimitukset alkavatkin 8-kanavaisten versioiden osalta jo ennen kesää ja 4-kanavaiset ovat saatavilla kesän jälkeen.

Runsaasti tehoa kaikille kuormille

Unica jatkaa hyväksi todettua konseptia; paljon tehoa pienessä koossa. Ulkoisesti identtiset 1-unitin kokoiset vahvistimet on nimetty yksinkertaisesti maksimitehon ja kanavamäärän mukaan: nelikanavaisina 9K4, 12K4, 16K4 ja kahdeksankanavaisina 2K8, 4K8 ja 8K8. Ensimmäinen luku kertoo kokonaistehon tuhansina watteina ja jälkimmäinen luku kanavamäärän.

Vahvistimien kokonaisteho voidaan jakaa perinteisesti tasan kaikkien kanavien kesken tai myös epäsymmetrisesti, jolloin samalla vahvistimella voidaan järkevästi hyödyntää monikanavaisen kaiutinjärjestelmän erisuuruisia tehontarpeita, ilman useamman erikokoisen vahvistimen käyttämistä.

Kanavaparien siltaaminen on luonnollisesti mahdollista, jonka myötä neli- ja kahdeksankanavaisten vahvistimien tehovalikoimaan löytyy looginen tausta. Kuuden vahvistimen mallisarja tarjoaa symmetriset kanavatehot viidestäsadasta watista aina 8000W per kanava.

Unican monikäyttöisyys korostuu myös sillä, että vahvistin tarjoaa suoraan ilman lisävarusteita suurinpiirtein saman kanavakohtaisen tehomäärän kaikkiin yleisimpiin kaiutinkuormiin, alkaen kahdesta ohmista, jatkuen 70V ja 100V kaiutinlinjoihin. Eri tehoversioissa löytyy pieniä variaatioita, mutta yksinkertaistetusti voi ajatella saman tehomäärän olevan aina tarjolla kytketystä kuormasta riippumatta.

Enemmän kuin pelkkä uusi monikanavainen vahvistin

Vahvistimien kehityskaari on kokenut huiman muutoksen ajoista, jolloin käyttäjä pystyi määrittelemään lähinnä vain vahvistuksen määrän. Moderni Powersoft DSP-vahvistin pitää sisällään käytännössä kaikki kuviteltavissa olevat äänenmuokkausmahdollisuudet epäsymmetrisine taajuuskorjaimineen, FIR- ja IIR-filttereineen sekä vaihelineaarisine jakosuotimineen.

Nämä ja muut tavallisemmat säätöominaisuudet tarjoavat kattavat työkalut niin kaiutinvalmistajille kuin äänijärjestelmien käyttöönottajille. ArmoniaPlus -ohjelmiston avulla voidaan hallinoida yksittäisiä vahvistimia tai suurempia vahvistinkokonaisuuksia, kaikkien vahvistimien asetusten osalta.

Unica-sarjan kohdalla kehitystyö on viety astetta pidemmälle Universo -etähallinnan sekä Easy Swap -toimintojen myötä.

Universo mahdollistaa etähallinnan kaikille

Suomalaiset integraattorit ovat olleet pioneereja asennettujen AV-järjestelmien etähallinnan parissa. Syitä tähän löytyy varmasti niin pitkistä välimatkoista kuin suomalaisten innosta ottaa uusia teknologioita rohkeasti käyttöön. Edelläkävijäyritykset ovat kehittäneet ja käyttäneet omia etävalvontamenetelmiään jo yli kymmenen vuoden ajan.

Kaikilla asennusyrityksillä ei ole kuitenkaan resursseja ylläpitää omaa ohjelmistojen kehitystiimiään. Powersoftin Universo -pilvipalvelu tuo etähallinnan kaikkien ulottuville, ilman lisäkustannuksia. Universon avulla vahvistimien ominaisuuksia ja toimintatilaa sekä asetuksia on mahdollista säätää ja valvoa etänä, mistä päin maailmaa tahansa, kellon ympäri.

Vahvistimiin voi olla samanaikaisesti yhteydessä useampi Universo-käyttäjä, joten seuranta onnistuu toisistaan riippumatta vaikka järjestelmän toimittajille ja loppuasiakkaille. Universo tarvitsee toimiakseen vain ohjausverkon välityksellä internet-yhteyden. Ongelmatilanteissa vahvistimia hallinnoiva taho voi jakaa vahvistimeen pääsyn vaikkapa maahantuojan tekniselle tuelle tai huollolle tai suoraan valmistajan tukitiimille. Näin ensimmäinen tuki ja apu on vikatilanteissa nopeasti saatavilla.

Laitteiden toiminnan seuraamisen ja ominaisuuksien säätämisen lisäksi Universo mahdollistaa myös firmware-päivityksien tekemisen etäohjatusti.

Toistaiseksi etähallinta on mahdollista vain Unica-sarjan päätteisiin, mutta suunnitelmista kasvattaa Universo kattamaan kaikki Armonia-yhteensopivat päätteet oltiin jo varovaisen innostuneita valmistajan edustajien sivulauseissa. Jääme siis mielenkiinnolla odottamaan Universon laajentumista.

Powersoft ei ole tietenkään unohtanut alussa mainittuja omien etähallintaohjelmistojen kehittäjiä. Uudet Unica -vahvistimet tarjoavat edeltäjiensä mukaisesti myös SNMP-seurantamahdollisuuden. Tällä metodilla kolmannen osapuolen ohjelmistojen avulla voidaan kutsua tietoja laitteiden tilasta ja toimintakunnosta. Tarkemmat ohjeet Powersoftin SNMP-komentoihin löytyy täältä.

Easy Swap

Mahdollisia vikatilanteita ajatellen Unica -vahvistimet tarjoavat edistyksellisen Easy Swap -toiminnon. Mukana toimitettava ja vahvistimeen liitettävä USB-muistitikku toimii jatkuvana backup-tallentimena. Muistitikulle säilötään automaattisesti kahta identtistä backup-tiedostoa, jotka pitävät sisällään kaikki mahdolliset vahvistimen asetukset: DSP säädöt, ip-osoitteet, Dante-nimen ja jopa firmware version sekä yksilöllisen MAC-osoitteen.

Easy Swap on nimensä mukaisesti todella helppo tapa korvata laite toisella. Kun vahvistin tunnistaa uuden muistitikun eri vahvistimen backup-tiedostolla varustettuna, vahvistin ohjaa käyttäjää backupin lataamisessa vaihe vaiheelta. Asetusten aktivoitumisen jälkeen uusi vahvistin on valmis otettavaksi käyttöön.

Tämä operaatio onnistuu täysin ilman teknistä taituruutta, joten korvaavan vahvistimen vaihto ei aina välttämättä tarvitse asennuksen suorittanutta tahoa tai erityisosaajaa paikalle.

Backupin lataamisen jälkeen uusi vahvistin näyttäytyy ja käyttäytyy järjestelmässä kuten edellinen, vahvistin konsaan. Mahdollinen audioverkotuksen reititys päivittyy myös automaattisesti identtisestä Dante-nimestä johtuen.

Easy Swap vaatii toimiakseen identtisen uuden ja vanhan vahvistinmallin. Eri tehoisia vahvistimia ei näin ollen voi käyttää tällä tapaa toistensa varalaitteina. Easy Swap -toimintoa ei ole myöskään tarkoitettu siihen, että yhden vahvistimen asetukset kopioidaan toisiin vastaaviin vahvistimiin. Kaksi identtistä IP tai MAC -osoitetta samassa ohjausverkossa aiheuttaa yleensä ongelmia. Asetusten monistamiseen tulee käyttää sen sijaan ArmoniaPlus -ohjelmistoa.

Audioverkotus natiivisti

Unica -päätteet tarjoavat analogisten riviliitin-sisääntulojen lisäksi natiivisti Dante/AES67 -yhteensopivat sisääntulot. Laitteen takapaneelista löytyy kaikkiaan kolme yhden Gigabitin RJ45 -verkkoliitäntää. Näiden toiminta voi olla linkitetty toisiinsa, jolloin vahvistin toimii samalla kolmen verkkoliitännän kytkimenä tai liitännät voidaan eritellä toimimaan itsenäisinä audio primary, audio secondary ja ohjausverkko-liityntöinä.

Käyttäjät voivat määritellä signaalilähteen vaihtoautomaation rinnakkaisia sisääntuloja hyödyntäen. Tällaista ominaisuutta käytetään tavallisimmin digitalisen audioverkon toimintahäiriön varalta. Toinen käyttökohde voi olla kriittinen äänijärjestelmä, jossa minimoidaan mahdollisten signaalireitin vikatilanteiden aiheuttamat katkokset käyttämällä kahta täysin toisistaan riippumatonta signaalireittiä. Esimerkkinä vaikkapa stadionluokan konsertti tai hätäkuulutusjärjestelmä.

Automatisoitu signaalilähteen vaihto voi tapahtua äänentasoa seuraamalla tai erillistä pilot-ääntä hyödyntäen. Analogiset ja verkotetut digitaliset sisääntulot voidaan säätää vastaamaan toisiaan tason sekä viivästyksen suhteen, jolloin sisäänmenon vaihto on kuulijalle huomaamaton. Tämänkin toiminnon ohjelmointi tapahtuu ArmoniaPlus ohjelmiston kautta.

Kompaktisti riviliittimillä

Laitteiden takapaneelista löytyy edellämainitut kolme verkkoliitäntää, analogiset linjatasoiset audiosisäänmenot riviliittimillä, kaiutinulostulot riviliittimillä, USB-A ja USB-C portit sekä kuusi kappaletta kärkitietosisääntuloa, 5V tasolla toimivat tasonsäätö- sekä Stand By -väylät sekä Status kärkitieto-ulostulo. Virtaliittimenä on muistakin järeämmään virrantarpeen omaavista laitteista tuttu IEC C20-liitäntä.

Virrantarpeesta puheenollen, Powersoft mahdollistaa Unica-vahvistimissaan Eco Mode -toimintatilan, joka säästää virrankulutusta sammuttamalla automaattisesti ne vahvistinkanavat, joihin ei syötetä audiosignaalia. Kanava aukeaa uudestaan heti kun signaalia on taas vahvistettavaksi saakka.

Käytettävyyttä jopa ilman verkkovirtaa

Vahvistin ja sen DSP voi toimia myös ilman verkkovirtaa. PoE+ jännitteen avulla vahvistin pysyy valmiustilassa, josta käynnistymiseen kuluu normaalin noin 10 sekunnin sijasta vain alle puoli sekuntia siitä, kun käyttöjännite kytketään vahvistimeen. Vahvistimen asetukset on myös ohjelmoitavissa ilman verkkovirtaa.

PoE++ jännitteellä vahvistimella voidaan ohjelmoinnin lisäksi suorittaa myös kaiutinlinjojen testaus ilman verkkovirtaa. Testisignaalin avulla voidaan tunnistaa kaiutinlinjassa olevan kokonaiskuorman määrä ja sekä impedanssivaste. Näin voidaan tunnistaa, onko kaikki vahvistimeen kytketyt kaiuttimet edelleen liitettynä ja toiminnassa. Testiajo voidaan suorittaa myös etänä tai ajastetusti Universo Cloudin avulla. Esimerkiksi kiinteästi asennetun järjestelmän testi voidaan suorittaa joka yö tiettyyn kellonaikaan, jolloin laitteisto ei ole kohteessa käytössä. Ja kaikki tämä ohjausverkon kautta olevan PoE++ jännitteen avulla, ilman että vahvistimissa olisi käyttöjännite päällä.

Sopii kaikkiin tarpeisiin

Powersoft Unica on kokonaan uusi monikanavainen vahvistinsarja, joka tarjoaa laajan tehovalikoiman – kaikkiin yleisesti käytettyihin kuormiin, erittäin kompaktissa koossa. Tehokas DSP audioprosessori, Dante/AES 67 -verkotettavuus, Armonia Plus ohjelmiston käytettävyys yhdistettynä uuteen Easy Swap -toiminnallisuuteen sekä kokonaan uuteen Universo pilvipalveluun tekee Unicasta vahvistinsarjan, joka sopii käytännössä kaikkiin vahvistintarpeisiin. Vaikka Unica on varustettu riviliittimillä, se ei tarkoita, etteikö sen rakenne ja kestävyys soveltuisi myös keikkakäyttöön.

Unica-sarja osuu hinnaltaan Asennuskäyttöön tarkoitetun Canali-sarjan sekä kiertuekäyttöön suunnatun X-sarjan välimaastoon. Esimerkkinä 8-kanavaisten versioiden verottomat listahinnat asettuvat noin 4700€ ja 6400€ väliin, koon mukaan.

Oheisista linkeistä löydät lisätiteoja valmistajan sivuilta sekä erittäin kattavan Production Partner -lehden laitetestin.

TUOTEVASTAAVA