Starlike Oy:n perustanut ja siellä AV-uransa aloittanut, sekä myöhemmin yritysjärjestelyjen myötä Audico-konserniin ja Intersonic Oy:n palvelukseen päätynyt, Juki Orpana on työskennellyt valopöytien, valonheittimien ja himmentimien kanssa noin 40 vuotta. Yrittäjän luonteella varustettu mies on arvostettu ja pidetty valoguru. Elokuun lopussa Orpanan elämässä alkaa kuitenkin uusi vaihe, kun myyntijohtajana työskennellyt Orpana jää hyvin ansaitulle eläkkeelle.

Yhteistyökumppaniensa piirissä laajasti nauttimansa arvostuksen perustaksi Juki Orpana mainitsee sen, että asiakkaan palveleminen on aina ollut hänelle kaikki kaikessa. Miehen periaatteet kelpaavatkin kestäväksi ohjenuoraksi kaikkeen inhimilliseen toimintaan:

”Olen tehnyt työni aina täydellä sydämellä ja pyrkinyt pitämään sen minkä lupaan”, Orpana kuvailee.

Harrastuksesta ammatiksi

Alalle Juki Orpana päätyi osin vahingossa. Teologian opinnot Orpana sai päätökseen vuonna 1988, mutta hän ymmärsi AV-alan olevan hänelle lopulta kutsumus.

”Tulin alalle harrastuksen kautta. Opiskelin Helsingin yliopistossa, mutta vapaa-aikana kiersin valomiehenä ympäri Suomea esimerkiksi musikaalissa, jossa vaimoni näytteli ja lauloi”, Orpana kertoo.

Pian musikaalin ohjaaja ja tuottaja antoivat hänelle kokonaisvastuun valoasioista. Kun laitteet vuokranneen firman omistaja lisäksi houkutteli Orpanaa ostamaan yrityksensä kaluston ja liiketoiminnan, oli AV-alalle jääminen varmistettu. Syntyi oma yritys nimeltä Starlike.

Starlike aloitti liiketoimintansa valosuunnittelulla ja -toteutuksilla, mutta alkoi vähitellen laajentaa valikoimaansa myös äänen ja mekaniikan puolelle. Hiljalleen yritys kasvoi alalla merkittäväksi tekijäksi.

Vuokratoiminnasta maahantuontiin

Liiketoiminnan kasvaessa Starlike alkoi olla myös kansainvälisissä messuympäristöissä nähty yritys. Myöhemmin Orpanan luotsaama Starlike alkoi neuvotella maahantuontiedustuksia itselleen ja liiketoiminta kasvoi laitevuokrauksesta maahantuontiin ja urakointiin.

Intersonic Oy:n myyntijohtaja Antti Rintamäki kiittelee Orpanan työpanosta, ja korostaa sen olleen ratkaisevaa esimerkiksi MA Lightingin, JB Lightingin, Dedolightin ja L’Acousticsin maahantuonnin menestystarinoiden alun kannalta Suomessa. Rintamäellä on Orpanan kanssa yhteistä työhistoriaa jo Starliken ajalta.

”Jukin vahvuus on asiakkaan kokonaisvaltainen palveleminen. Hän osaa hahmottaa asiakkaan todellisen tarpeen ja muodostaa asiasta laajemman kokonaiskuvan, vaikka keskustelut olisivatkin alkaneet vain joistakin yksittäisistä tuotetiedusteluista”, Rintamäki kehuu.

Juki Orpanan työhön on aina kuulunut uusien asiakkaiden etsiminen ja samaan aikaan vakiintuneiden toimeksiantajien tarpeiden kartoittaminen. Arki on sisältänyt yksittäisten laitekauppojen lisäksi myös runsaasti asiakkaiden kanssa käytyjä syvällisempiä neuvotteluja, suunnittelua sekä monimutkaistenkin tarjouspyyntöjen laskemista.

”Tämän lisäksi Jukille ei ole ollut vierasta myöskään vetää asennushaalareita päälle tilanteen niin vaatiessa”, Rintamäki korostaa.

Myös Intersonicin nykyinen toimitusjohtaja, Mika Pynnönen, tutustui Orpanaan Starliken aikoina. Hän kehuu erityisesti Orpanan asiakastuntemusta sekä asiakaspalvelutaitoja:

”Jukille asiakaspalvelu niin pienissä kuin suurissakin asioissa on ensiarvoisen tärkeää. Inhimillinen ja samalla ammattitaitoinen asiakastyö synnytti pitkiä asiakassuhteita ja laadultaan ylivertaista asiakaspalvelua. Tämän varaan Juki rakensi menestyksekkään uransa audiovisuaalisella alalla. Haluan lämpimästi kiittää Jukia ansiokkaasta työstä Intersonic Oy:n ja sen edeltäjäyhtiöiden hyväksi.”

Alan seuraaminen jatkuu ainakin yleisön puolelta

Tänä vuonna 65 vuotta täyttänyt Juki Orpana kertoo pitäneensä työstään ja sen nopeasta temposta. Hänestä on esimerkiksi innostavaa, että valomaailman työvälineet ovat muuttuneet vuosien aikana nopealla sykkeellä.

”Ne tarjoavat nykyään rajattomasti mahdollisuuksia hyvissä käsissä ja niiden avulla voi tarjota suunnattomia elämyksiä yleisölle”, Orpana kuvailee innostuneesti.

Teatterista mies kertoo nauttivansa edelleen, nyt yleisön edustajana. Jukin muihin harrastuksiin kuuluu monipuolinen liikunta. Näitä harrastuksia hän kertoo jatkavansa myös siirtyessään virallisesti eläkkeelle 31.8.2021.

Pitkän uran tehneen valokonkarin mietteissä tarkemmat tulevaisuuden suunnitelmat ovat kuitenkin vielä monella tapaa avoimena:

”Minulle AV-ala oli kutsumus ja olen viihtynyt työssäni erinomaisesti. Työuraani on mahtunut kaikenlaisia käänteitä, elämyksiä, ihmetyksen aiheita ja kohtaamisia. Uskon omalla työpanoksellani olleen merkitystä monelle asiakkaalle ja sidosryhmälle. Jään kaipaamaan tätä työtä, mutta jään myös hyvillä mielin eläkkeelle. Nyt on aika rauhoittua, vaikka oloneuvokseksi en meinaa ryhtyä!”LISÄTIETOJA