Konventionaaliset Elation kuutossarjalaiset SixPar ja SixBar -LED-valonheittimet ovat lunastaneet paikkansa käyttäjien keskuudessa ”valaisimien viiskasina”. Hinnaltaan kohtuullinen ja samaan aikaan luotettavan laadukas sarja on ollut markkinoilla vuodesta 2015 saakka ja menekki ei näytä hiipumisen merkkejä.

Elinkaarihinta edullinen
ja käyttö turvallista

Siinä missä moni edullinen valonheitin vaihdetaan kertaalleen tai jopa useammin jo takuuaikana, Six-sarjalainen kestää käyttöä pitkään. Vaikka Elation ei olekaan hankintakustannuksiltaan se kaikkein halvin vaihtoehto, koko tuotteen elinkaari huomioiden kustannukset näyttäytyvät aivan eri valossa. Olematon huoltotarve ja pitkä käyttöikä takaavat sen, että Elation on kannattava ja turvallinen hankinta.

Teattereihin, kouluille,
keikalle ja ulkoilmaan

Valaisimia mainostetaan usein hienoilla erikoisuuksilla ja korostetaan näyttäviä tehosteominaisuuksia. Erikoisefekteille on paikkansa, mutta näiden lisäksi tarvitaan aina myös hyviä perusvalaisun työvälineitä.

Six-sarjaa käytetään ehdottomasti eniten väripesujen toteuttamiseen. Oli kohde sitten teatterin tai koulun näyttämö, bändin takavalo tai vaikka konttorin ulkoseinän valaisu, kuutossarjasta löytyy tähän sopiva tuote.

Vakiona valaisimissa oleva säädettävä kaksiosainen ripustussanka toimii kätevästi myös lattiajalustana ilman lisävarusteita. Sisäkäyttöön tarkoitetuissa malleissa löytyy tutut ketjutettavat PowerCon-virtaliittimet ja rinnakkaiset 3- ja 5-napaiset XLR-liittimet DMX-ohjausta varten. Ulkokäyttöön tarkoitetut versiot ovat vastaavasti IP65-luokiteltuja myös kaapelointien osalta.

Elation-LED ei aiheuta
häiritsevää välkkymistä

LED-valonlähteellä eli LED-diodilla ei ole kuin kaksi olotilaa, sammuksissa tai täydellä teholla. Sen vuoksi LED-valaisimien kirkkautta voi säädellä vain valonlähteen erittäin nopeatahtisella sytyttämisellä ja sammuttamisella, toisin sanoen näiden kahden tilan suhteellisella säätelyllä.

Samoin toimii myös osa perinteisistä himmentimistä, ja siinä missä vanhanaikainen hehkulangalla varustettu lamppu ei ehdi kokonaan sammua, LED-diodi syttyy ja sammuu käytännössä saman tien.

Tavallinen led-valaisimen on/off-rytmi on noin 400 kertaa sekunnissa. Ihmissilmä ei havaitse tästä syntyvää välkkymistä, mutta toisin on videokameroiden kanssa, jotka ottavat vastaavalla tavalla useita kuvia sekunnissa. Valaisimien virkistystaajuuden tuleekin olla merkittävästi suurempi kuin kameroilla, muutoin kuvavirtaan osuu joukkoon ”hämäriä” ruutuja ja videokuva alkaa käytännössä välkkyä.

Elation-valaisimissa virkistystaajuus on noin tuhat kertaa sekunnissa. Tämän ansiosta videokuvaan ei aiheudu välkkymistä valoa himmennettäessä. Six-sarja onkin turvallinen valinta myös striimistudioihin ja kuvatuotantoihin. Tämä videoinnin vaade on hyvä pitää mielessä, vaikka kuvatuotanto ei olisikaan ensisijainen tarve tilan valaistusta hankittaessa – tämä tekee investoinnista turvallisen myös tulevaisuuden tarpeita ajatellen.

Säädöt kuntoon vaikka
asennuksen jälkeen

Elation kuutossarja on RDM-yhteensopiva. Remote Device Management tarkoittaa valaisimien ja valo-ohjainten kaksisuuntaista kommunikaatiota, jossa laitteiden osoitteita ja perusasetuksia voidaan määritellä ilman fyysistä pääsyä valaisimiin.

Tämä on erittäin kätevää varsinkin kiinteissä asennuskohteissa, joissa usein joudutaan asentamaan valaisimia ennen kuin kohteessa on vielä toimiva valaisimien ohjausjärjestelmä käytettävissä. RDM:n avulla valaisimet voidaan konfiguroida myöhemmin käyttöönoton aikana, vaikka niihin ei enää helposti pääse käsiksi.

Yhtä lailla liikuteltavassa käytössä valaisimien määrittely on mahdollista tehdä nopeasti valopöydästä käsin, ilman hidasta manuaalista konfigurointia valaisin kerrallaan.

Six-sarja tarjolla
väreillä ja ilman

Elation Six-sarjan monikäyttöisimmät mallit ovat 6-IN-1 RGBAW+UV-LEDillä varustettuja versioita. Näissä on tuttujen punaisen, vihreän ja sinisen värivalonlähteiden lisäksi kylmä valkoinen ja oranssimpi Amber-valkoinen sävy sekä UV-tehoste.

Pelkkään valkoiseen valaisuun on tarjolla Cold White / Warm White / Amber White LEDeillä varustettuja versioita sekä säädettävällä 2700K-6500K värilämpötilalla olevat DTW-mallit. Valkoisen eri sävyvaihtoehdot mahdollistavat luonnollisemman ihonvärin henkilöitä valaistaessa. Sopivin värilämpötila riippuukin käyttötilanteesta ja muista vallitsevista olosuhteista.

Lisävarusteina saatavat kalvokehykset ja läppärajaimet laajentavat heittimien käyttömahdollisuuksia. Vaikka perinteisiä värikalvoja ei näiden kanssa yleensä tarvitakaan, niin erityisesti kuvaustilanteissa voidaan hyödyntää vaikkapa frost-kalvoja.

SixPar ammentaa
valaistuksen perinteistä

SixPar-sarjan nimi viittaa perinteisiin pyöreäpolttimoisiin PAR-valaisimiin. Elationin valikoima onkin korvaaja lähes kaikkiin käyttökohteisiin, joissa on käytetty aikoinaan standardiksi nousseita PAR-kannuja. SixPar on hyvä perusvalaisin koulukohteisiin ja monipuolinen työkalu vuokrakäyttöön.

Yleisintä, väriä vaihtavaa mallia on tarjolla teholuokaltaan kolmea eri versiota: SixPar 100 (7x12W LED), SixPar 200 (12x12W LED) ja tehokkain SixPar 300 (18x12W LED). Valon avauskulma näissä on 15 astetta. Vain valkoista valoa tuottava DTW Par 300 on vastaavasti teholtaan 16x10W ja avauskulmaltaan 23 astetta.

SixPar-valaisimia on saatavilla myös valkoisena, kestävällä Marine Grade suojauksella. Nämä ovat sopivia vaativimpiin sääolosuhteisiin.

SixBar sopii muodoltaan
julkisivuvalaistukseen

SixBar-tuotteet ovat toiminnaltaan lähes identtisiä SixPar-mallien kanssa, mutta kyseessä ovat pitkulaiset, palkin muotoiset valaisimet. Muotonsa ansiosta ne ovat erittäin sopivia seinien, näyttämöpintojen ja muiden tasaisten alueiden valaisuun. Bar löytää helposti paikkansa myös julkisivuvalaistuksissa.

Yleisintä, väriä vaihtavaa palkkimallia löytyy kahta eri tehoista versiota. SixBar 500 (6x12W LED) sekä SixBar 1000 (12x12W LED). Näiden avauskulma on 30 astetta. SixBar-versioissa jokainen palkin LED-valonlähde on erikseen ohjattavissa, joten se antaa mahdollisuuden efekteihin ja valojen juoksutuksiin.

Laatu on todistettu
käytännössä

Elation tuotteisiin luottaa runsas ammattikäyttäjien joukko teattereissa ja vuokrafirmoissa. SixPar on vakiovalinta myös koulukohteita toteuttaville urkoitsijoille, jotka haluavat tarjota ongelmatonta arkea loppukäyttäjille. Erittäin vähäinen määrä huollossa käyviä tuotteita on helposti todistettava laadun mittari. Elation Six-sarja onkin moneen kohteeseen erinomainen valinta.

Linkki valmistajan sivuille

SixPar-sivusto

SixBar-sivusto
Lisätietoja: