Meneillään oleva pandemia on muuttanut maailmaa – myös televisio- ja radiohaastattelujen teknistä toteutusta. DPA:n 4097 Interview Kit (KIT-4097-DC-INK) on uusi ratkaisu, jossa höyhenenkevyt ja miniatyyrikokoinen haulikkomikrofoni yhdistyy käsin operoitavaan alumiiniseen Manfrotton teleskooppipuomiin. Settiin kuuluu myös tuhdimmatkin puhurit vaimentava Rycoten tuulisuoja.

DPA:n haastattelusetti vie puomimikrofonien käytön uusille ulottuvuuksille, sillä kokonaisuus painaa reilusti alle 400 grammaa. Neliosaisen alumiinipuomin pituus, operaattorin käden mitta ja suositeltu 20 senttimetrin etäisyys mikrofonikapselin ja puhujan välillä huomioiden saadaan aikaan kahden metrin turvaväli haastateltavan ja haastattelijan välillä ilman puomioperaattorin käden väsymistä.

DPA 4097 CORE Interview Kit haastattelumikrofoni

Luonnollinen soundi suunnasta riippumatta

Kuten setin nimestä voi päätellä, siihen kuuluva mikrofoni on liki identtinen viime vuonna julkaistun DPA 4097 CORE -kuoromikrofonin kanssa. Ainoa ero onkin itse mikrofonia ympäröivässä kiinnikkeessä, joka on haastattelumallissa hieman kompaktimpi ja sopii täten paremmin puomikäyttöön. Tekniseltä suorituskyvyltään mikrofonit ovat identtisiä, ja kuten kaikki 4097:n omistajat tietävät, sen soundi on erittäin luonnollinen.

Suuntaavan mikrofonin valmistaminen ei sinällään ole vaikeaa, mutta taajuusvasteeltaan tasaisesti käyttäytyvän suuntaavan mikrofonin valmistamisessa ei moni onnistu. DPA kuitenkin hallitsee tämän lajin. Superherttakuvion myötä 4097:n herkkyys on optimoitu sen osoittamaan suuntaan, mutta mikäli haastateltava sattuisi puhumaan hieman mikrofonin ohi, tämä ei kuulu soundissa äänen värittymisenä, vaan ainoastaan äänekkyystason laskuna.

Neutraalin käyttäytymisensä ansiosta mahdolliset ei-toivotut vuotoäänet saadaan minimoitua niiden äänekkyyden laskuna, mutta jos puolestaan jotain ohipuhuttua on jälkituotannossa nostettava esille, mikrofonin poimima soundi säilyy luonnollisena suunnasta riippumatta.

DPA 4097 CORE Interview Kit haastattelumikrofoni

Haulikkomikin hinnalla koko setti tuulisuojineen

Haastattelusettiä varten DPA on suunnitellut Manfrotton puomiin tulevan kiinnikkeen, joka on asetettavissa käyttäjän mieltymysten mukaan joko puomin varteen tai sen päähän. Tähän kiinnikkeeseen istuu joko taskulähetin tai MicroDot-XLR-adapteri. Ja vaikka kokonaisuuteen lisättäisiin myös langattoman lähettimen paino, on lopputulos kiistatta puomimikkiratkaisujen kevyimmästä päästä.

Myöskään setin hintalappu ei ole raskas: mikrofonin suositushinta tykötarpeineen on 450 euroa (alv 0%). DPA 4097 haastattelusettiä on saatavilla heti.

Käyttöturvallisuuden maksimoimiseksi setin mukana tuleva Rycoten tuulisuoja on pestävissä ja vaihdettavissa. Rycoten osalta suositellaan Woolmark-hyväksyttyä Ecover Delicate Laundry -pesunestettä ja käsinpesua luonnollisen ilmakuivumisen kera. DPA on puolestaan julkaissut laajat ohjeet itse mikrofonien puhdistamista varten. Niihin kannattaa tutustua UV-C -valohoitomahdollisuutta myöten heidän www-sivuillaan.

DPA 4097 CORE Interview Kit haastattelumikrofoni

4097 ja 4099 ovat DPA:n ydinperhettä

Mikäli 4097 ei ole entuudestaan tuttu, on hyvä mainita, että se on hyvin läheistä sukua lukuisten eri instrumenttien lähimikittämisessä äärimmäisen suositulle DPA 4099-mikrofonille. 4097 on suunniteltu taipuisammaksi kuin 4099, mikä auttaa sen sijoittamisessa ahtaisiin paikkoihin broadcast- tai elokuvakäytössä, mutta suurimpana erottavana tekijänä ovat kuitenkin mikrofonien herkkyyserot.

4099-kapselia on tarjolla kuuden (Loud SPL) tai kahden (Extreme SPL) millivoltin herkkyydellä (yhtä Pascalia kohden, eli 94 dB SPL äänenpaine yhden kilohertsin mittasignaalilla mitattuna), kun taas 4097 on tarkoitettu suurempaa etäisyyttä varten, jota kompensoi peräti 16 mV:n herkkyys. Tämän ansiosta 4097 tuottaa vähän kauempaakin poimittuna puheesta tai laulusta terveen signaalitason, joka mahdollistaa tallentimien operoinnin optimaalisella tasolla ilman äärimmäisempien mikkietuasteen vahvistustasojen nostattamaa taustakohinaa ja säröä.

Suuri mikrofonin herkkyys tuo usein mukanaan kompromissina alhaisemman maksimiäänenpaineiden keston. Kaikkien DPA:n uusien kondensaattorimikkien sisältämän CORE-piirin avulla 4097 kestää kuitenkin mainiosti 130 dB SPL äänenpaineen, jollaista mikrofonin suunnitellussa haastattelukäytössä tuskin koskaan ilmenee.

Kenties turhan vähälle huomiolle jäänyt CORE-teknologia on parantanut DPA:n aiemminkin arvostettuja spesifikaatioita peräti 6-14 desibelin kasvulla dynamiikankäsittelyn suhteen. Tämä tarkoittaa vähäisempää säröytymisherkkyyttä ja yksinkertaisesti parempaa soundia. Lisätietoa CORE-teknologiasta löydät täältä.

DPA 4097 CORE Interview Kit -mikrofonin esittelyvideo:

Lisätietoja DPA-tuotteista saat meidän audiotiimiltä: