Keskiviikkona 9. toukokuuta juhlittiin DiGiCon 21-vuotissyntymäpäiviä Lontoossa ja samalla juhlavieraille esiteltiin mikserivalmistajan uusi lippulaivamalli. Kolme vuotta kehitteillä ollut Quantum852 on suunniteltu raskaaseen ammattikäyttöön ”more is more” -ajatuksella. 

Vaikuttavan näköinen ja kokoinen Quantum852 tarjoaa 52 liukua, kolme päivänvalossa (valoteholtaan 1000 nit) operoitavaa 21,3 tuuman LED-kosketusnäyttöä ja uudelleensuunnitellun käyttöpinnan säilyttäen DiGiCon tuotteista tutun työskentelytavan ja käyttölogiikan – mutta aivan uuden luokan prosessoinnilla.

Tuplavarmistettua tehoa kaikilla mausteilla

Quantum852 on suunniteltu prosessoinniltaan täysin redundantiksi ja sama käyttövarmuuden näkökulma on ollut suunnittelussa mukana läpi linjan. Mikserin takaosassa on kaksi identtistä modulaarista lohkoa liittimineen ja jäähdytysripoineen, jotka muodostavat täten kaksi fyysisesti erillistä mikserin ”moottoria”. Jos yksi sattuisi pettämään, toinen jatkaa automaattisesti ja saumattomasti siitä mihin toinen jäi.

Moottorien tehosta vastaavat uusimman sukupolven FPGA- ja SHARC DSP -prosessorit. Kuten arvata saattaa, uutuusmikserin prosessointikapasiteetti on huimaava: sisääntulokanavia voi olla enimmillään jopa 384 kappaletta, aux/sub group -busseja täydellä prosessoinnilla puolestaan 192 ja lisäksi mikseri kykenee perinteisen stereosummauksen lisäksi LCR- ja 5.1 -ulostuloihin.

Signaalinhallintaan on käytössä 36 kontrolliryhmää, 64 x 64 prosessointimatriisi, kaksi soolobussia, 64 virtuaalista efektiräkkipaikkaa, 48 graafista taajuuskorjainta, 384 nodaaliprosessointipistettä, 128 insertoitavaa Mustard-lohkoa ja 32 Spice rack -prosessoria. Näistä saadaan aikaiseksi muun muassa 1030 dynaamista eq:ta ja 646 Digitube-mallinnosta.

DiGiCo lupailee maustevalikoiman myös laajentuvan tulevaisuudessa, sillä prosessoriväännössä on edelleen kasvunvaraa. Kenties uusia makuja samaan Audiotonix-konserniin nykyään kuuluvalta Slate Digitalilta? Entä mitä tekee yritysryppääseen vain viikko sitten liittynyt Fourier Audio?

MADI, SoundGrid ja Optocore sisäänrakennettuna

Quantum852:n kussakin moottoriyksikössä on kahdeksan BNC MADI-porttia, word clock -liitäntä, AES ja videokellotuksen sisääntulot, kolme USB-liitäntää, 4k DisplayPort-videoulostulo, viisiporttinen 1 Gbps verkkokytkin ja kaksi DMI-korttipaikkaa. Vakio-ominaisuuksiin kuuluvat myös SoundGrid ja Optocore -liitännät.

Molemmille moottoreille yhteisenä resurssina on kaksi GPIO-porttia, jotka on toteutettu Dsub 37-liittimin, kaksi MIDI-porttia (in/out/thru), SMPTE-väylä sisään ja ulos, sekä kaksi videoporttia.

Näiden alapuolella on uusi modulaarinen Stadius -i/o-yksikkö, jossa on kolme korttia. Näistä löytyvät uudet huippuspekseillä varustetut Stadius-mikkietuasteet, analogiset linjaulostulot ja kaksi AES-liitäntää.

Kosketusnäyttöjen lisäksi mikserissä on kolme 19,2 tuuman mittarointinäyttöä, kolme erillistä 6,8 tuuman näyttöä ja peräti 69 liukukohtaista näyttöä. Mittarisillassa on kamera, jonka kuva voidaan välittää omasta ulostulostaan esimerkiksi muille teknikoille ja yhteen mittarisillan näytöistä saadaan myös vastaava kuva vaikkapa kapellimestarista.

Mikseri toimii 48 tai 96 kHz näytteenottotaajuudella, sisäinen prosessointi tapahtuu 40-bit floating point -tekniikalla ja AD/DA-muunnos on 32 bittinen.

Saatavilla syksyllä 2023

“Quantum852 on suuri loikka eteenpäin. Uusista piirteistään ja sisäisestä kehityksestä huolimatta mikseri on välittömästi tunnistettavissa DiGiCon tuotteeksi. Käyttäjät tulevat ilahtumaan tutusta workflowsta, mutta myös mikserin kovasta suorituskyvystä”, kuvailee DiGiCon toimitusjohtaja Austin Freshwater.

Laitteen fyysiset mitat ovat 176 cm x 107 cm x 60 cm. Isommasta koostaan huolimatta mikserin paino (120 kg) on vain 8 kiloa Quantum 7:aa suurempi, sillä uuden metalliseoksen ansiosta mikserin runko on saatu kevennettyä ilman heikennyksiä rakenteen jämäkkyyteen. Myös virrankulutuksessa on tehty ekologisia parannuksia, jotka vähentävät mikserin kuumenemista. Näin jäähdytystarpeet pienenevät taustamelua myöten ja samalla komponenteille tulee vähemmän lämpörasitusta.

Ensimmäisten Quantum852 yksilöiden arvioidaan valmistuvan syksyllä. Hinta ja tarkemmat speksit tarkentuvat myöhemmin. Teatterisofta, iPad-kauko-ohjaussovellus ja offline-editori valmistuvat tuotteen toimitusten alkuun mennessä. Myös suosittuja makrotoimintoja tullaan laajentamaan nykyisestä.
Lisätietoja: