Monille tutulla Dante Virtual Soundcard -ohjelmistolisenssillä tietokoneen verkkoliitännästä aikaansaadaan monikanavainen Dante-yhteensopiva äänikortti. Uunituore Dante Studio tekee käytännössä saman asian kuvasignaalille. Tämän myötä Dante AV -yhteensopivien kameroiden kuvat voidaan esimerkiksi vastaanottaa ilman lisälaitteita suoraan tietokoneelle striimausta tai kuvamiksausta varten. Dante Studio on luonnollisesti myös yhteensopiva Dante Virtual Soundcardin kanssa.

Versioita vaiheittain

Juuri julkaistua ohjelmistoa on odotettu Dante AV:n ilmestymisestä lähtien ja tämän myötä Audinate voi tosissaan haastaa nykyisin vallalla olevan NDI-protokollan. Ohjelmisto jakautuu useampaan eri versioon. Alkajaisiksi tarjolle tullut Dante Video RX mahdollistaa Dante AV -kuvasignaalin vastaanottamisen tietokoneelle suoraan verkosta. Piakkoin on luvassa Dante Video TX, joka mahdollistaa myös videon lähettämisen koneelta. Myöhemmin julkaistava Dante Video Viewer on pelkkään videon monitorointiin tarkoitettu versio.

Julkaisuhetkellä Dante Studio on ladattavissa määräaikaisena kokeiluversiona ja koeajan jälkeen Dante Studio muuttuu maksulliseksi. Valmistaja ei ole julkaisuhetkellä vahvistanut lisenssin virallista hintatasoa.

Laadukasta kuvaa
1Gb ethernet-verkossa

Dante AV on IP-pohjainen protokolla, joka mahdollistaa äänen ja videon siirtämisen nykyaikaisissa tietoverkoissa. Tämä on tuonut uusien teknisten mahdollisuuksien myötä kustannussäästöjä asennuksiin, kun olemassa olevaa IT-infraa kaapelointeineen voidaan hyödyntää myös AV-käytössä.

Puhtaasti audion siirtoon alunperin suunnitellun Danten kehitystyö alkoi vuonna 2003 ja se on julkaisunsa jälkeen noussut tämän hetken johtavaksi audio-over-IP protokollaksi. Audinate julkaisi vastaavan Dante AV -kuvansiirtoprotokollan vuonna 2019. Dante AV -yhteensopivia kameroita ja kuvalaitteita on pikkuhiljaa ilmestynyt markkinoille eri valmistajien toimesta ja tämä kehitys tulee merkittävästi kasvamaan juuri julkaistun Dante Studion myötä.

Dante Studio toimii tällä hetkellä Windows tietokoneissa, joissa on NVIDIA näytönohjain. Dante RX voi hyödyntää maksimissaan 60fps virkistystaajuutta, ja sillä on mahdollista reitittää ääni- ja kuvasignaalit toisistaan riippumatta. Dante Studio tukee HD ja 4K resoluutioita JPEG 2000 codec -broadcast laadulla. Dante AV toimii 1Gb ethernet-verkossa, joten se on yhteensopiva tämän hetken yleismpien IT-verkkojen kanssa.

Tutustu tarkemmin aiheeseen valmistajan sivustolla

Dante Studiosta löytyy tarkempia lisätietoja suoraan valmistajan sivuilta ja sieltä on ladattavissa myös ilmainen kokeiluversio. Tuleville ISE messukävijöille suosittelemme ehdottomasti visiittiä myös Audinaten osastolla.


Lisätietoja:

Valmistajan sivut
Dante Studio -sivusto
Dante Studio tekniset speksit
Dante AV -sivusto
Dante AV yhteensopivia tuotteita